Γεια σου Vita! Είμαι η Βίκυ, 19 χρονών, 55 κιλά και τους τελευταίους μήνες ακολουθώ τη δίαιτα Scarsdale και αθλούμαι 6 φορές τη βδομάδα 30-90 λεπτά την ημέρα και καταναλώνω 3 γεύματα (έχω δοκιμάσει 5 αλλά ένιωθα πείνα συχνότερα). Δεν έχω θέμα με το βάρος μου, αλλά παλεύω για ένα πιο γυμνασμένο υγιές σώμα (περισσότερη μυϊκή μάζα και λιγότερο λίπος). Ωστόσο, τελευταία δεν βλέπω βελτίωση σε αυτούς τους τομείς, παρόλο που δεν κάνω εξαιρέσεις. Αυτός ο τρόπος ζωής έχει γίνει συνήθεια για μένα, γι’ αυτό και τον διατηρώ τόσο καιρό. Αντίθετα η 15χρονη αδερφή μου δεν αθλείται καθόλου και δεν προβληματίζεται καθόλου με τη διατροφή της (κατανάλωση junk food και επιδορπίων, καθόλου λαχανικά και φρούτα), αλλά κατάφερε μία αξιοσημείωτη απώλεια βάρους. Ακόμα και οι γονείς μας πρόσεξαν την πρόοδό μας και το γεγονός ότι καταβάλω καθημερινά μεγάλη προσπάθεια σε σχέση με την αδερφή μου… αντικειμενικά! Δεν με πτοεί το γεγονός, απλά αναρωτιέμαι:

1) πώς μπορώ να βελτιώσω τα αποτελέσματά μου στη φάση διατήρησης της δίαιτας;
2) πώς αδυνάτισε η αδερφή μου χωρίς να αλλάξει απολύτως τίποτα στο θερμιδικό της ισοζύγιο; Υπάρχει περίπτωση να οφείλεται στην εφηβεία ή σε ορμονικούς λόγους αυτή η μεταβολή;
3) για πρωινό υφίσταται συνδυασμός φρούτου με γάλα; Διάβαζα σε κάποιο άρθρο πρόσφατα ότι καλύτερα να μεσολοβήσει κάποιο χρονικό διάστημα για την κατανάλωση αυτών των 2 και ανάλογα με την οξύτητα του φρούτου.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

1) Από τη στιγμή που το βάρος σου είναι φυσιολογικό, για να έχεις την καλύτερη δυνατή εικόνα σώματος, χρειάζεσαι τακτική άσκηση (την οποία έχεις) και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων, πολλά φρούτα και λαχανικά, φυτικές ίνες, καλής ποιότητας λιπαρά κλπ. Σίγουρα δε συστήνεται η εφαρμογή ακραίων και μη ισορροπημένων διαιτών, όπως η Scarsdale, που στηρίζεται πολύ στις πρωτεΐνες.

2) Το τι ακριβώς συνέβη στην αδερφή σου δε μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα, παρά μόνο αν γίνει ευρύτερη αξιολόγηση της περίπτωσής της (διατροφικό ιστορικό και συνήθειες, εκτίμηση καθημερινών προσλήψεων, αξιολόγηση εξετάσεων αίματος που περιλαμβάνουν και ορμονικό έλεγχο). Να έχεις πάντως υπόψη ότι μπορεί οποιοσδήποτε να αδυνατίζει τρώγοντας τα χειρότερα τρόφιμα του κόσμου και να παχαίνει με υγιεινή διατροφή, αφού είναι θέμα ποσότητας.

3) Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να καταναλώνει κανείς γαλακτοκομικά και φρούτα στο ίδιο γεύμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σε θέση να μεταβολίσει πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά ταυτόχρονα. Σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας και μόνο μπορεί να υπάρξει σύσταση για την αποφυγή ταυτόχρονης κατανάλωσης δύο διαφορετικών ομάδων τροφίμων.