Περίπου 8.000 χιλιόμετρα χώριζαν τους εθελοντές που συμμετείχαν στην πρώτη πειραματική επίδειξη της νέας τεχνολογίας και οι οποίοι βρίσκονταν στη Γαλλία και την Ινδία. Οι αποστολείς που βρισκόταν στην Ινδία μετέδωσαν επιτυχώς τις λέξεις «hola» και «ciao» στον παραλήπτη που βρίσκονταν σε ένα εργαστήριο στην Γαλλία. Μια δεύτερη δοκιμή πραγματοποιήθηκε μεταξύ εθελοντών που βρίσκονταν στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Νευροεπιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και μηχανικοί ρομποτικής τεχνολογίας από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ινδία έκαναν σύμφωνα με την ανακοίνωσή της έρευνάς τους στην διαδικτυακή επιστημονική επιθεώρηση PLoSONE το πρώτο βήμα για αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί τηλεπάθεια μέσω internet ή online μεταφορά σκέψεων. Αυτή θεωρείται η πρώτη φορά που ένας εγκέφαλος μπορεί να επικοινωνήσει διαδικτυακά απευθείας με έναν άλλο.

Η μέθοδος που προς το παρόν είναι πειραματική, θα μπορεί να μας επιτρέπει στο μέλλον να στέλνουμε μηνύματα μέσω διαδικτύου απλά φορώντας ένα ειδικό καπέλο που θα διαβάζει τη σκέψη μας, θα την κωδικοποιεί και θα την αποστέλλει στον παραλήπτη ο οποίος θα την αποκωδικοποιεί.

Πώς όμως έγινε η μετάδοση του μηνύματος; Σε πρώτη φάση οι τρεις αποστολείς υποβλήθηκαν σε εγκεφαλογράφημα ενώ κοιτούσαν σε μια οθόνη τους χαιρετισμούς «hola» και «ciao» κωδικοποιημένους σε φωτεινές κουκκίδες. Τα σήματα που κατέγραψε ο εγκεφαλογράφος μετατράπηκαν σε δυαδικό κώδικα και μεταδόθηκαν μέσω e-mail, στο εργαστήριο όπου περίμενε ο παραλήπτης.

Στην άλλη άκρη της επικοινωνίας όπου βρίσκεται ο παραλήπτης η διαδικασία αντιστρέφεται. Ο δυαδικός κώδικας των σκέψεων «hola» και «ciao» μεταφέρεται στον εγκέφαλο του παραλήπτη μέσω μηχανήματος διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, ελεγχόμενο από ρομπότ, έτσι ώστε ο παραλήπτης να βλέπει στο οπτικό του πεδίο τις κωδικοποιημένες φωτεινές κουκκίδες. Ο εθελοντής μπόρεσε να αποκωδικοποιήσει τον εισερχόμενο φωσφορίζοντα κώδικα Μορς και να αντιληφθεί τους χαιρετισμούς.