Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης με επικεφαλής την δρ. Anne-Cecile Schieber πραγματοποίησαν μελέτη στην οποία εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο το φύλο του γιατρού επηρεάζει τη σχέση του με τους ασθενείς του.

Παρατηρώντας τις σχέσεις μεταξύ 585 ασθενών και 27 γιατρών, κατέληξαν στο εξής εντυπωσιακό συμπέρασμα: ότι εμπιστευόμαστε περισσότερο τις γυναίκες γιατρούς και επομένως δείχνουμε μεγαλύτερη υπακοή στις συμβουλές τους συγκριτικά με τους άνδρες γιατρούς, με τους οποίους φαίνεται πως είμαστε λιγότερο συνεργάσιμοι.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι απόψεις ανάμεσα σε γυναίκες γιατρούς και σε ασθενείς και των δύο φύλων ταυτίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ό,τι αφορά θέματα διατροφής, άσκησης και απώλειας βάρους. Αντίθετα, βρέθηκε ότι οι άνδρες ασθενείς και οι γιατροί του ίδιου φύλου είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να διαφωνήσουν για θέματα διατροφής και δύο φορές πιο πιθανό για ζητήματα που αφορούν το πλάνο άσκησης.

Στο μόνο σημείο που οι άνδρες γιατροί φάνηκε να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ανδρών ασθενών εξίσου στον ίδιο βαθμό με τις γυναίκες συναδέλφους τους είναι σε ζητήματα που σχετίζονται με το αδυνάτισμα. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε ποσοστό 91%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Family Practice», έρχονται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή ένας ασθενής είναι πιο πειθήνιος και ευσυνείδητος όταν έχει απέναντί του γιατρό του ίδιου φύλου.