Η σκιά της επιδημίας του ιού Ebola μετά τις Η.Π.Α., πλανάται απειλητική και πάνω από την Ευρώπη.Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις είναι απογοητευτικές, αλλά το χειρότερο ξέσπασμα επιδημίας, που έχει καταγραφεί, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο εάν οι χώρες δημιουργήσουν και στελεχώσουν άμεσα κέντρα θεραπείας στα έθνη της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από τον φονικό ιό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο και συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών για τον Ebola δρ David Navarro:«Εάν μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των ατόμων που μεταδίδουν την μόλυνση κατά περίπου 70%, τότε το ξέσπασμα της επιδημίας θα τελειώσει», δήλωσε.

Στη χώρα μας έκτακτη σύσκεψη αναφορικά με τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού Ebola στη χώρα μας θα γίνει αύριο Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σύνορα και ενημερώνεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ενώ οι υγειονομικές αρχές είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος του ιού. Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τζένη Κρεμαστινού εκφράζει την αισιοδοξία ότι σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα του ιού στην Ελλάδα, «θα κυλήσει ομαλά».Ήδη ένα απομονωμένο κτίριο σε χώρο του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ» έχει ετοιμαστεί ειδικά, προκειμένου να φιλοξενήσει, εφόσον χρειαστεί, κρούσμα του ιού Ebola στην Ελλάδα, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει στη γειτονική Τουρκία για ένα ύποπτο κρούσμα Ebola.Πρόκειται για έναν 46χρονο άντρα ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Haseki της Κωνσταντινούπολης με συμπτώματα που παραπέμπουν στον ιό Ebola. O 46χρονος εργάζεται στην Νιγηρία και επέστρεψε στην επαρχία Sakarya της Τουρκίας πριν από περίπου 10 ημέρες προκειμένου να δει την οικογένειά του. Πριν από 4 ημέρες επισκέφτηκε ιδιωτικό νοσοκομείο, καθώς είχε πυρετό και παρά τη θεραπεία που έλαβε, ο πυρετός δεν υποχώρησε. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε εξετάσεις και οι γιατροί ενημέρωσαν το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ότι τα συμπτώματα παραπέμπουν στον ιό Ebola . Σε ότι αφορά την Ισπανίδα νοσοκόμα η οποία είναι το πρώτο άτομο που κόλλησε τον ιό εκτός Αφρικής και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μαδρίτης φαίνεται ότι μάλλον ακούμπησε το πρόσωπό της με τα χέρια της μετά την αφαίρεση των προστατευτικών ιατρικών γαντιών, ενώ φρόντιζε έναν ιερέα που πέθανε από τον ιό, σύμφωνα με τους γιατρούς που την παρακολουθούν. Ο σκύλος της ο Εξκάλιμπερ υποβλήθηκε σε ευθανασία πριν λίγες ώρες από τις αρχές, εν μέσω αντιδράσεων από τις φιλοζωϊκές ενώσεις, επειδή υπάρχουν στοιχεία ότι οι σκύλοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Τέλος ο πρώτος άνδρας που διαγνώστηκε με Ebola στις Η.Π.Α. πέθανε την Τετάρτη και η κυβέρνηση των Η.Π.Α. έδωσε εντολή σε πέντε αεροδρόμια της χώρας να αρχίσουν να ελέγχουν του επιβάτες που έρχονται από τη Δυτική Αφρική για πυρετό. Ο ασθενής ήταν ο Thomas Eric Duncan από τη Λιβερία ο οποίος πέθανε σε θάλαμο απομόνωσης σε νοσοκομείο του Ντάλλας 11 ημέρες μετά την εισαγωγή του στις 28 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες για τον ιό Ebola στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.