Το σαλικυλικό οξύ θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα ισχυρό αντιπυρετικό, αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες. Η πιο συνηθισμένη του μορφή, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, αποτελεί τη δραστική ουσία στο πιο συνηθισμένο φάρμακο των τελευταίων δεκαετιών, την ασπιρίνη.

Η χρήση του γίνεται κυρίως συμπτωματικά, όταν δηλαδή παρουσιάζεται το πρόβλημα του πυρετού ή του πόνου. Ωστόσο, χορηγείται και σε καθημερινή βάση για να προλάβει προβλήματα που σχετίζονται με το κυκλοφορικό. Μάλιστα, πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι κάθε άνθρωπος μετά τα τριάντα θα έπρεπε να παίρνει μία ασπιρίνη την ημέρα. Έτσι αποτρέπει τον κίνδυνο του εμφράγματος ενώ, ακόμη κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υποστεί ένα πολύ πιο ελαφρύ επεισόδιο.

Τι κάνει στο δέρμα:

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στα χέρια των ειδικών της αισθητικής ιατρικής και των χημικών της κοσμητολογίας. Όταν αλείφεται επιφανειακά στο δέρμα, έχε ήπια κερατολυτική δράση κι έτσι βοηθάει στην ομαλή απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Τα πίλινγκ με σαλικυλικό οξύ που κάνουν οι δερματολόγοι στα ιατρεία τους είναι ένας θαυμάσιος τρόπος απολέπισης καθώς κάνει το δέρμα με ξεφλουδίζει και να ανανεώνεται χωρίς να είναι ερεθισμένο.

Επιπλέον, καθώς δεν αυξάνει την φωτοευαισθησία, μπορούμε να τα κάνουμε ακόμη και το καλοκαίρι χωρίς να κινδυνεύουμε από πανάδες. Για να το χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι επιλέγουμε τα προϊόντα κατά της ακμής που περιέχουν σαλικυλικό οξύ (στο σούπερ-μάρκετ υπάρχουν πολλά). Άλλωστε το σαλικυλικό οξύ έχει θεραπευτική δράση κατά της ακμής.

Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και σαν αντιγηραντική θεραπεία με χάπια από το στόμα (όταν τη συστήνει ο δερματολόγος).