Το να πει κανείς πώς φτιάχνεται το σούσι μέσα σε δύο παραγράφους είναι πολύ δύσκολο. Η εκπαίδευση σε σχολή στην Ιαπωνία για να το μάθει κανείς διαρκεί χρόνια. Εκεί μαθαίνεις να πλένεις το ρύζι, να κόβεις τα λαχανικά και να καθαρίζεις τα ψάρια. Μπορούμε, ωστόσο, να σας δώσουμε μερικές συμβουλές, που με αρκετή εξάσκηση και υπομονή, θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα με σπιτικό σούσι.
Το άλφα και το ωμέγα στο σούσι είναι το ρύζι. Ξεκινάμε, λοιπόν, από την ποικιλία του. Τα παραδοσιακά ρύζια, που έχουμε μάθει από τις μαμάδες μας, δεν κάνουν για σούσι. Πρέπει να πάτε σε ένα καλό σουπερμάρκετ ή σε ένα ασιατικό μαγαζί και να ζητήσετε ρύζι για σούσι, μια ειδική ποικιλία που κάνει τα σπυριά να κολλάνε μεταξύ τους.
Ζητήστε, επίσης, ξύδι για σούσι και προμηθευτείτε φύλλα νόρι (φύκια), τζίντζερ, γουασάμπι, σόγια και λίγα chopsticks. Απαραίτητο εργαλείο για να τυλίξετε τα ρολά είναι το μάκι σου.
Το τι θα βάλετε μέσα στο σούσι είναι δική σας επιλογή, αβοκάντο, αγγούρι, γαρίδες, καβουρόψιχα ή για τους πιο τολμηρούς λαβράκι ωμό και τόνο. Φροντίστε, ωστόσο, τα ψάρια να είναι πολύ φρέσκα και να εμπιστεύεστε τον ψαρά σας.
Αφού πάτε στην κουζίνα σας, πάρτε την ποσότητα του ρυζιού που θέλετε (μισό κιλό ωμό ρύζι σας βγάζει περίπου 10 με 15 ρολάκια) και ξεπλύνετε το σε νερό δυο με τρεις φορές μέχρι να σταματήσει να βγάζει το άμυλο και να είναι θολό. Το νερό πρέπει να γίνει διάφανο. Αφήστε το ρύζι να μουλιάσει στο νερό για ένα τέταρτο και αφού περάσει το τέταρτο βάλτε το να μαγειρευτεί σε μια κατσαρόλα, που να κλείνει καλά, για 7 λεπτά σε δυνατή φωτιά και για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφού περάσει το δεκαπεντάλεπτο αφήστε το 20 λεπτά για να ξεκουραστεί.
Η ποσότητα δεν είναι το κλασικό 2 προς ένα, αλλά η ίδια αναλογία ρύζι με νερό. Το νερό πρέπει να καλύπτει το ρύζι 1 εκατοστό.
Βγάζετε το ρύζι από την κατσαρόλα και το απλώνετε σε φαρδύ ταψί, για να έχει χώρο να ανακατευτεί. Με μια κουτάλα το ραντίζετε με το ξύδι του σούσι και για τα επόμενα 2 με 3 λεπτά το ανακατεύετε. Το αφήνετε να παγώσει ελαφρά και είστε έτοιμοι για να φτιάξετε το σούσι της αρεσκείας σας.
Για να μην κολλάει το ρύζι στα χέρια σας, τα βρέχετε ελαφρά ή τα ακουμπάτε σε μια βρεγμένη πετσέτα.
Καλή επιτυχία!