Γεια σας, είμαι άνδρας, 54 ετών και αντιμετωπίζω πρόβλημα νυκτοουρίας (ξυπνάω κάθε 1.5 ώρα για να ουρήσω) και μερικές φορές συχνοουρίας τους τελευταίους μήνες. Πολυουρία δεν έχω ιδιαίτερη. Το σάκχαρό μου είναι φυσιολογικό. Το προστατικό αντιγόνο στις εξετάσεις βρέθηκε χαμηλό και δεν ανιχνεύτηκε υπερπλασία προστάτη κατά την εξέταση. Η καλλιέργεια ούρων βγήκε αρνητική. Στο παρελθόν έχω περάσει αρκετές λοιμώξεις του ουρογεννητικού (επιδυδιμίτιδα, ουρολοιμώξεις). Πριν από 1,5 περίπου χρόνο αντιμετώπισα παρόμοιο πρόβλημα που όμως έληξε με τη λήψη rulid. Ο ουρολόγος που επισκέφθηκα μου είπε παρ’ όλες τις αρνητικές για προστάτη εξετάσεις να πάρω libeprosta, το οποίο πήρα αλλά παρατήρησα επιδείνωση. Πρέπει να αποκλείσω την περίπτωση ουρολοίμωξης ή να κάνω πιο ειδικές καλλιέργειες; Σε τι άλλο θα μπορούσε να οφείλεται η νυκτοουρία; Σας παρακαλώ προτείνετε μου τι να κάνω καθώς τα συμπτώματα αυτά δε μου επιτρέπουν να κοιμάμαι και να λειτουργώ φυσιολογικά, και οι γιατροί στους οποίους έχω απευθυνθεί δε μου έχουν δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, Γιώργος

Τα στοιχεία του προηγούμενου ιστορικού σας θα πρέπει να εκτιμηθούν προσεκτικά κυρίως ως προς την παρουσία προστατικής υπερπλασίας, και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κανείς τι εννοεί λέγοντας ότι «οι εξετάσεις για τον προστάτη είναι αρνητικές». Για παράδειγμα αν η ουροροομετρία – που πρέπει να έχετε κάνει – είναι παθολογική τότε δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν έχετε έναν σχετικά μικρό ή μεγάλο προστάτη ή αν έχετε ένα φυσιολογικό PSA. Σε περίπτωση που υποπτεύεται κανείς ουρολοίμωξη τότε η καλλιέργειες μπορούν εύκολα να επαναληφθούν, αν και φαίνεται ότι το πρόβλημά σας είναι πιο χρόνιο. Προβλήματα σας το δικό σας συχνά χρειάζονται και περισσότερο εξειδικευμένες εξετάσεις πριν αποφανθεί κανείς για την αιτία και έχει σημασία το πώς θα εκτιμήσει τα συμπτώματα που αναφέρετε για να προσανατολιστεί προς τη σωστή διάγνωση. Να έχετε υπ’ όψιν σας πάντως ότι κάποιες φορές η νυκτουρία μπορεί να είναι εκδήλωση καταστάσεων που είναι αντικείμενο των παθολόγων ή και των καρδιολόγων, οπότε αναλόγως του υπόλοιπου ιστορικού σας υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί και μία τέτοια προσέγγιση.           

Ακολουθήστε το στο Google News