Η μαμά του πιο μεγάλου σε ηλικία (καταγεγραμμένου) παιδιού που θηλάζει ακόμα στη Μεγάλη Βρετανία σκοπεύει να συνεχίσει το θηλασμό στην 6,5 ετών κόρη της. Μάλιστα, όπως δηλώνει η ίδια στην «Daily Mirror», σκοπός της είναι να καταφέρει να καθιερώσει τον εκτεταμένο θηλασμό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συστήνεται ο αποκλειστικός θηλασμός του μωρού για τους πρώτους 6 μήνες, και στη συνέχεια ο θηλασμός μέχρι τα 2 χρόνια και κάτι. Αντίστοιχα, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει το θηλασμό τουλάχιστον μέχρι το πέρας του πρώτου χρόνου και «στη συνέχεια, για όσο χρόνο το θέλουν από κοινού η μητέρα και το μωρό».

Αλλά, στα 6 χρόνια δεν είναι πλέον μωρό. Κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί καθόλου την Denise Sumpter, τη λονδρέζα μαμά που θηλάζει την κόρη της Belle κάθε φορά που είναι «άρρωστη, κουρασμένη ή απλά θέλει λίγο χρόνο στην αγκαλιά της μαμάς».

«Η Belle μπορεί να το ζητήσει δύο φορές μέσα στη μέρα, ή μια-δυο φορές την εβδομάδα. Άλλοτε τρώει μόνη της κι άλλοτε παίρνει θέση δίπλα στον 18 μηνών αδερφό της Beau», εξηγεί η μαμά της. «Θα θηλάζω την κόρη μου μέχρι να σταματήσει να μου το ζητάει, όσο κι αν κρατήσει αυτό… και το ίδιο θα κάνω και με τον αδερφό της. Δεν βρίσκω τίποτα παράλογο και περίεργο σ’ αυτό. Θα συνεχίζω να θηλάζω τα παιδιά μου εφόσον το θέλουν – και για όσο καιρό το θέλουν», προσθέτει.

Η Sumpter, επίσης, αποδίδει στο μητρικό γάλα τόσο την καλή υγεία της κόρης της, όσο και το υψηλό IQ της, αλλά και την έντονη δημιουργικότητά της. Σε αυτό το debate για τον εκτεταμένο θηλασμό, η «Daily Mirror» ζήτησε τη γνώμη δύο ειδικών με αντίθετη άποψη:

Υπέρ: «Η Denise αποτελεί έμπνευση», υποστηρίζει η μαία Luci Lishman, σύμβουλος θηλασμού και εγκεκριμένη νοσοκόμα. «Ο θηλασμός έχει αποδειχθεί χρήσιμος τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί της, και ψυχικά και σωματικά. Πρόκειται για μια προσωπική επιλογή, που δεν αφορά τον καθένα… Το σημαντικό είναι να στηρίζουμε τις μαμάδες στην απόφασή τους να κάνουν ό,τι καλύτερο για τις ίδιες και τα παιδιά τους… Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση ηλικία που ένα παιδί σταματά το θηλασμό είναι τα 4,5 χρόνια. Ο μακροχρόνιος θηλασμός είναι απόλυτα φυσικός, απλά δεν είναι τόσο αποδεκτός κοινωνικά».

Κατά: «Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι γυναίκες σ’ αυτή τη χώρα θα πρέπει να συνεχίζουν να θηλάζουν τα παιδιά τους στα 6 τους», υποστηρίζει η μαία και σύμβουλος θηλασμού Clare Byam-Cook. «Στην Αγγλία, δεν θεωρείται απαραίτητο – ούτε καν φυσιολογικό. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να προχωρούν παρακάτω, να εξελίσσονται… με την επιλογή της αυτή, μπορεί να κάνει την κόρη της αντικείμενο εμπαιγμού και κοροϊδίας. Υπάρχουν πράγματα στα οποία οι γονείς πρέπει να λένε ‘όχι’, και ο θηλασμός σε μεγάλη ηλικία είναι ένα από αυτά. Επειδή απλά ένα παιδί θέλει κάτι, δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να το παίρνει!»

Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για τον εκτεταμένο θηλασμό; Αποτελεί έμπνευση για εσάς το παράδειγμα της μαμάς που θηλάζει το παιδί της σε αυτή την ηλικία ή το βρίσκετε υπερβολικό;