Όσοι χρησιμοποιούν το online dating (αναζήτηση συντρόφου μέσω κοινωνικών δικτύων και υπηρεσιών) το κάνουν για να βρουν το ιδανικό τους ταίρι, όχι τον ιδανικό άνθρωπο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Iowa, υποστηρίζουν ότι όσοι αναζητούν τον έρωτα στο διαδίκτυο είναι λιγότερο πιθανό να εμπιστευτούν έναν άνθρωπο με φανταχτερό προφίλ. Αντίθετα, φαίνεται να προτιμούν ως πιθανό σύντροφο κάποιον, ο οποίος μέσω του προφίλ του δείχνει επιτυχημένος, αλλά παράλληλα ταπεινός και ειλικρινής.

«Ανακαλύψαμε ότι οι άνθρωποι θέλουν να έρθουν σε επαφή με ένα άτομο που φαίνεται να είναι συνεπές με όσα γράφει για τον εαυτό του online», εξηγεί ο Andy High, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Iowa και συνεχίζει: «Αναζητούμε κάποιον που φαίνεται καταπληκτικό άτομο, αλλά παράλληλα ελπίζουμε να κάνουμε σχέση μαζί του, οπότε θέλουμε να πρόκειται για αληθινό άτομο. Αυτό είναι το δύσκολο στα διαδικυακά προφίλ».

Ένας στους δέκα Αμερικανούς άνω των 18 ετών χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες για την αναζήτηση συντρόφου μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τους τηλεφώνου, σύμφωνα με έρευνα του 2013.

Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους ιστοσελίδες ανάλογα με τους διαφορετικούς τρόπους που γυναίκες και άντρες παρουσιάζουν τους εαυτούς τους διαδικτυακά.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα επέλεγαν άτομα, των οποίων τα προφίλ ήταν θετικά, αλλά όχι υπερβολικά φανταχτερά, ενώ απέρριπταν όσα φαινόντουσαν πολύ καλά για να είναι αληθινά. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονται ιστοσελίδες για την αναζήτηση συντρόφου ή χρησιμοποιούν αντίστοιχες εφαρμογές στο κινητό τους, θέλουν λεπτομέρειες, δεν τους αρέσουν οι γενικότητες κυρίως όσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα.

«Αντί να γράφετε: “Έχω ένα blog”, γράψτε το όνομα του blog και ενθαρρύνετε τους επισκέπτες του προφίλ σας να το επισκεφθούν», συμβουλεύει ο καθηγητής High. «Αν δουλεύετε σε μια εταιρεία, αναφέρετε την ονομασία της. Το ζητούμενο είναι αυτός που βλέπει το προφίλ σας να καταλάβει ότι έχει να κάνει με ένα αληθινό άτομο», συμπληρώνει.