Αφήνοντας το μυαλό μας να χαθεί σε μια ονειροπόληση με τα μάτια ανοιχτά φαίνεται ότι τελικά του επιτρέπουμε να γίνει όχι λιγότερο, αλλά περισσότερο αποτελεσματικό στις νοητικές εργασίες που έχει αναλάβει.

Το παραπάνω συμπέρασμα των ερευνητών του Πανεπιστημίου Bar Ilan δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα κατά τη διάρκεια του οποίου προκάλεσαν την ηλεκτρική διέγερση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου – μια ασφαλής μη επεμβατική μέθοδος.

Η πρώτη ενδιαφέρουσα διαπίστωση τους ήταν ότι η διέγερση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου και συγκεκριμένα του προμετωπιαίου λοβού πυροδοτούσε την ονειροπόληση του μυαλού των συμμετεχόντων. Και παρότι θα περίμενε κανείς ότι σε καθεστώς ονειροπόλησης οι συμμετέχοντες δεν θα ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν επιτυχώς τα νοητικά τεστ τα οποία τους είχαν θέσει οι ερευνητές, η ενδιαφέρουσα παρατήρηση των ερευνητών ήταν ότι η απόδοση τους βελτιώθηκε ελαφρά!

Η εξωτερική ηλεκτρική διέγερση κυριολεκτικά μετέβαλε την αντιληπτική ικανότητα των συμμετεχόντων σύμφωνα με τον καθηγητή Moshe Bar που συμμετείχε στην έρευνα.