Σύμφωνα με έρευνα* που δημοσίευσε το βρετανικό ειδησεογραφικό site dailymail.co.uk, οι γυναίκες που ζουν στην επαρχία έχουν πιο υγιή επιδερμίδα σε σχέση με εκείνες που ζουν σε αστικό περιβάλλον, παρά το γεγονός ότι οι πρώτες εκτίθενται περισσότερο στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Για την ακρίβεια, η ζωή στην πόλη επιταχύνει την πρόωρη γήρανση του δέρματος ως και 10%. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η μόλυνση που απειλεί την υγεία της επιδερμίδας μας, αλλά και οι γενικότερες συνθήκες διαβίωσης, όπως το άγχος, η κούραση, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή κ.λπ.

Υπάρχει σωτηρία; Ναι, η μετακόμιση στην εξοχή. Αλλά επειδή δεν προβλέπεται να το κάνουμε σύντομα, ας δούμε τι άλλα μέτρα μπορούμε να λάβουμε προκειμένου να μειώσουμε τις επιπτώσεις της πόλης στο δέρμα μας.

*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, σε 200 γυναίκες μεταξύ 30-45 ετών, από την πολυεθνική εταιρεία καλλυντικών P&G.

Σαμποτέρ #1: Μόλυνση

Η μόλυνση είναι μία από τις κύριες αιτίες της φθοράς της επιδερμίδας, επισημαίνουν οι ειδικοί. Αποτελείται από δύο συνιστώσες: αφενός την ορατή, δηλαδή την αιθαλομίχλη και τη βρομιά, που επικάθονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας και των μαλλιών. Πρόκειται γι’ αυτό το γκρι χρώμα που μένει στον δίσκο ντεμακιγιάζ όταν καθαρίζουμε το πρόσωπό μας το βράδυ. Αφετέρου τη μη ορατή άμεσα, δηλαδή τα δηλητηριώδη αέρια, όπως το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου και το μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτά ευθύνονται για τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τα φορτισμένα μόρια οξυγόνου που βλάπτουν τα συστατικά του κυττάρου και αλλοιώνουν το DNA.

Η λύση:

Σχολαστικός καθαρισμός. Είναι η κίνηση-«κλειδί» για την προστασία του δέρματος. Ωστόσο, για να βελτιστοποιήσουμε τα οφέλη της διαδικασίας, δεν αρκούμαστε μόνο σε ένα απλό σαπούνι ή γαλάκτωμα. Οι ειδικοί προτρέπουν να αφιερώνουμε ένα λεπτό στο καθάρισμα και να συνδυάζουμε το καθαριστικό με ένα εργαλείο, που μπορεί να είναι ένα βουρτσάκι ή ένα βαμβακερό, απαλό ύφασμα, ώστε να ξεμπλοκάρουμε τους πόρους σε βάθος. Επίσης, για να βοηθήσουμε την επιδερμίδα να οξυγονωθεί και να μειώσουμε τις ατέλειες, χρησιμοποιούμε 1-2 φορές την εβδομάδα μία απολεπιστική μάσκα ή ένα σκραμπ με σύμπλεγμα οξέων (π.χ. γλυκολικό, σαλικυλικό) και βιταμίνες, όπως η Ε.

Σαμποτέρ #2: Στρες

«Το στρες γερνάει ως και 10 χρόνια την επιδερμίδα», δηλώνουν οι ερευνητές μιας γνωστής αμερικάνικης εταιρείας καλλυντικών. Δυστυχώς, η ζωή στην πόλη και το άγχος πάνε πακέτο. Η κίνηση στον δρόμο, οι πυρετώδεις ρυθμοί εργασίας και οι αυξανόμενες υποχρεώσεις επηρεάζουν τον οργανισμό και φυσικά το δέρμα μας.

Τι συμβαίνει: Το στρες διεγείρει την παραγωγή της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που αποδυναμώνει τον επιδερμικό φραγμό, μειώνει την άμυνα του δέρματος και επιβραδύνει την ανανέωση των κυττάρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως ξεσπάσματα ακμής, κοκκινίλες, αφυδάτωση και ξεφλούδισμα. Περιττό να πούμε ότι οι τυχόν κακές συνήθειες, όπως το τσιγάρο και η συστηματική κατανάλωση αλκoόλ, είναι έξτρα επιβαρυντικές.

Η λύση: 

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες. Στη θεωρία είναι εύκολο να καταπολεμήσουμε το στρες, στην πράξη όμως όχι και τόσο. Εκτός, λοιπόν, από τη γυμναστική, τη γιόγκα, τον διαλογισμό, την αρωματοθεραπεία, ποντάρουμε στη διατροφή και στην καλλυντική περιποίηση με αντιοξειδωτικούς παράγοντες. Τέτοιοι είναι η πανθενόλη, η πρόπολη, το εκχύλισμα άγριας τριανταφυλλιάς, αλλά και τα βλαστοκύτταρα πορτοκαλιού. Το μέικ-απ με SPF, καθώς και οι ΒΒ και CC κρέμες είναι δύο ακόμα τρόποι για να προστατεύουμε το δέρμα μας από το οξειδωτικό στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σαμποτέρ #3: Κούραση και έλλειψη ύπνου

Αποδεδειγμένα, ο ύπνος από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί είναι αναντικατάστατος. Εκείνες τις ώρες κορυφώνεται η αναπλαστική ικανότητα του δέρματος. Αντίθετα, η έλλειψή του ή η κακή ποιότητά του έχει μια σειρά από καταστροφικές συνέπειες: Α) Μειώνεται η παραγωγή της μελατονίνης. Πρόκειται για μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του οργανισμού που προστατεύει το DNA και επιδιορθώνει τις βλάβες της επιδερμίδας. Β) Ο μηχανισμός ανάπλασης δεν δουλεύει σωστά και οι ελεύθερες ρίζες αυξάνονται αντί να μειώνονται. Το αποτέλεσμα του κακού ύπνου φαίνεται από το επόμενο  πρωί: θαμπή και άτονη όψη, τραχιά υφή, μαύροι κύκλοι και «σακούλες».

Η λύση:

Τι άλλο; Ο ύπνος. Για να διευκολύνουμε την έλευση του ύπνου, υπάρχουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Αρκετές ώρες πριν κοιμηθούμε, αποφεύγουμε το αλάτι, που ανεβάζει την πίεση, τον καφέ και το κάπνισμα, γιατί διεγείρουν το νευρικό σύστημα. Επίσης, δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για έναν ήσυχο ύπνο. Φροντίζουμε τον φωτισμό, χρησιμοποιούμε μια μάσκα ύπνου, φοράμε ωτασπίδες. Μια έξυπνη ιδέα είναι το ηλεκτρικό υπόστρωμα, που ζεσταίνει τα σεντόνια, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν οι μύες και να παράγονται ηρεμιστικές ορμόνες, όπως η σεροτονίνη.

Tέλος, πριν κοιμηθούμε, και μετά τον καθαρισμό, χρησιμοποιούμε μία κρέμα νύχτας με βιταμίνη Ε και ρετινόλη, που ενισχύουν τη σύνθεση κολλαγόνου. Μία με δύο φορές την εβδομάδα εφαρμόζουμε μια μάσκα με αμυγδαλικό και λακτικό οξύ, που επιταχύνουν τον ρυθμό ανάπλασής του.

Tι συμβαίνει με τα μαλλιά;

Τα τρία τέταρτα των γυναικών θεωρούν εύστοχα ότι ο αγχωτικός ρυθμός της πόλης ευθύνεται για την απώλεια όγκου και το αδυνάτισμα της τρίχας. Οι ελεύθερες ρίζες, ή αλλιώς το οξειδωτικό στρες, εκφυλίζουν την τρίχα, καταστρέφοντας τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στον φλοιό της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ρωγμών, που κάνουν την τρίχα εύθραυστη και επιρρεπή στο φριζάρισμα. Ετσι περιποιούμαστε τα μαλλιά μας με ειδικά συμπλέγματα ενδυνάμωσης, που απομακρύνουν από την τρίχα τους βλαβερούς ρύπους.