#1
Τα parabens είναι συντηρητικές ουσίες που εισάγονται στις συνθέσεις των καλλυντικών (αποσμητικά, σαμπουάν, λοσιόν, κρέμες κλπ.) αλλά και σε τρόφιμα προκειμένου να εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροβίων και μολύνσεων. Τα sulfates είναι καθαριστικοί παράγοντες που δημιουργούν αφρό, και τα συναντάμε μεταξύ άλλων στα σαμπουάν, τα καθαριστικά σώματος και τις οδοντόκρεμες.

# 2
Όντως υπάρχει η υποψία ότι τα parabens συνδέονται με περιστατικά καρκίνου ενώ τα sulfates υποτίθεται ότι διασπούν τις πρωτεϊνες κάτι που μπορεί επίσης να οδηγήσει στον εκφυλισμό κάποιων κυττάρων.

#3
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τα παραπάνω είναι κανόνας. Όσον αφορά τα sulfates, ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζει ότι είναι ασφαλή για τον οργανισμό μέχρι και σε 50% συγκέντρωση, με την προϋπόθεση ότι ξεπλένουμε καλά το δέρμα και τα μαλλιά.

#4
Αν φυσικά έχουμε αμφιβολίες ή φοβίες σχετικά με τα parabens και τα sulfates, τότε δεν τα επιλέγουμε. Υπάρχει μια πληθώρα καλλυντικών χωρίς αυτές τις ουσίες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι πάντα ασφαλή. «Προσωπικά θα είχα περισσότερη εμπιστοσύνη σε ένα καλλυντικό με parabens παρά σε ένα χωρίς, λόγω της αμφίβολης συντήρησής του» μας δήλωσε στέλεχος μιας από τις καλύτερες δερματοκαλλυντικές μάρκες καλλυντικών.

#5
Είναι γεγονός ότι τα sulfates μπορούν να προκαλέσουν διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα: από ξεθώριασμα των μαλλιών μέχρι ερεθισμούς και ξηρότητα στο τριχωτό. Από την άλλη, τα καλλυντικά χωρίς sulfates μπορούν επίσης να απογυμνώσουν την τρίχα και το τριχωτό από τα φυσικά της έλαια και να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα. Αν προτιμάμε τα καθαριστικά χωρίς sulfates επιλέγουμε εκείνα που βασίζονται σε φυτικά έλαια ή έλαια φρούτων.

#6
Μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε ένα καθαριστικό που έχει sulfates, ακόμα και αν δε διαβάσουμε τα συστατικά του. Πώς; Απλούστατα, αν κάνει πλούσιο αφρό, τότε είναι σίγουρο ότι τα περιέχει και μάλιστα σε αρκετά μεγάλη συγκέντρωση.

#7
Παν μέτρον άριστον. Όπως και να το κάνουμε, τα χημικά παραμένουν χημικά, έτσι καλό είναι να χρησιμοποιούμε καλλυντικά για την περιποίησή μας, με τη συχνότητα που χρειάζεται, χωρίς να υπερβάλλουμε.