Γράφει η Τσικνή Χρυσούλα, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc
Μία νέα μελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αξιολόγησε κατά πόσο συμβάλλουν αυτά τα ροφήματα στην ενεργειακή πρόσληψη του Έλληνα.
Τι έδειξε η μελέτη;
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ροφήματα που καταναλώνονται πιο συχνά και επομένως συνεισφέρουν περισσότερο στις συνολικές θερμίδες είναι το γάλα / σοκολατούχο γάλα, τα ροφήματα καφέ και τα αλκοολούχα ποτά. Οι Έλληνες ως λάτρεις του καφέ, φαίνεται να προτιμούν περισσότερο αυτούς που εμπλουτίζονται με σιρόπι καραμέλας, κρέμες και σαντιγί, συστατικά που προσδίδουν επιπλέον θερμίδες. Φυσικά, οι απλοί καφέδες, όπως ο ελληνικός, ο στιγμιαίος ή ο γαλλικός έχουν μηδενικές θερμίδες, εφόσον καταναλώνονται σκέτοι. Οι χυμοί φρούτων και ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά, το τσάι και τα φρουτοποτά καταναλώνονται λιγότερο συχνά, και τέλος τα ροφήματα που δεν αποδίδουν θερμίδες στη διατροφή μας είναι το νερό, το τσάι (ζεστό ή κρύο χωρίς ζάχαρη), ο καφές χωρίς πρόσθετα συστατικά, η σόδα, τα αναψυκτικά light/ zero.
Ροφήματα |
Ποσοστό κάλυψης ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης – Χειμώνας |
Ποσοστό κάλυψης ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης – Καλοκαίρι |
Γάλα/ σοκολατούχο γάλα |
6,6% |
5% |
Ροφήματα καφέ |
7,9% |
5,2% |
Αλκοολούχα ποτά |
2,6% |
7,2% |
Φυσικοί χυμοί |
1,7% |
2,7% |
Αναψυκτικά |
0,5% |
2,8% |
Πηγή: Malisova et al. Evaluation of Drinks Contribution to Energy Intake in Summer and Winter. Nutrients 2015, 7, 3724-3738.