Της Αρτέμιδας Καραγιάννη
Η φύση κατέχει τη δύναμη, έχει τη γνώση και προσφέρει τη λύση σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Συχνά αναζητούμε πολύπλοκους τρόπους, φαρμακευτικές ουσίες ή επεμβατικές μεθόδους για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, η απάντηση όμως τις περισσότερες φορές βρίσκεται κάπου στη φύση, σε ένα φυτό, σε ένα βότανο, σε μια φυσική ουσία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η αλόη, το φυτό της υγείας και της ομορφιάς!

Ο χυμός της αλόης
Η αλόη η γνήσια λέγεται αλλιώς Aloe Vera ή φαρμακευτική αλόη ή φυτό της αθανασίας ή φυτό της μακροζωίας. Όπως και να την αποκαλέσουμε, εννοούμε το ίδιο φυτό με τα μεγάλα πράσινα φύλλα, που είναι γεμάτα με ένα παχύρρευστο διάφανο gel. Μόλις κόψουμε την πράσινη επιφάνεια του φύλλου, πριν ακόμη φτάσουμε στο εσωτερικό του, όπου βρίσκεται το gel, εκκρίνεται ένας καφεκίτρινος χυμός. Όταν όμως λέμε χυμός αλόης δεν εννοούμε τον καφεκίτρινο χυμό, αλλά το διαφανές gel που κρύβεται στο εσωτερικό του φύλλου. Όλη η ουσία και η δύναμη της αλόης κρύβεται στο gel. «Ο διάφανος χυμός είναι θεραπευτικός -κρύβει περίπου 80 πολύτιμα συστατικά, που ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα φυτικό βάλσαμο. Μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα, σακχαρίτες και αμινοξέα δημιουργούν μια μαγική φυσική συνεργασία φροντίδας. Βιταμίνες Β, C, Ε, β-καροτίνη, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, ασβέστιο, σίδηρος και άλλα πολλά συνυπάρχουν στη γέλη της αλόης, κάνοντάς την ένα πραγματικό δώρο για τον άνθρωπο», εξηγεί ο φαρμακοποιός κ. Αριστομένης Μουρίκης.

Ο χυμός της άλλωστε είναι και αυτός που αξιοποιείται στα διάφορα προϊόντα περιποίησης και ανάπλασης. Πέρα από αυτά, περιέχει και σαλικιλικό οξύ (περιέχει τα ίδια αντι-φλεγμονώδη συστατικά με την ασπιρίνη) και ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες).

Οι πολύτιμες ιδιότητες της αλόης
Η αλόη, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. «Πρώτη και βασικότερη είναι η ιδιότητά της να επουλώνει και να καταπραΰνει την επιδερμίδα, χάρη στη μοναδική της σύνθεση με τα πολύτιμα συστατικά που απορροφάται από το δέρμα, γρηγορότερα και από το νερό! Έτσι, διεισδύει άμεσα και φροντίζει πληγές, ερεθισμούς και εγκαύματα, βοηθώντας την επιδερμίδα να επουλωθεί, τα νέα κύτταρα να αναπτυχθούν, τους ιστούς να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και γενικά το δέρμα να αναπλαστεί. Οι παυσίπονες ουσίες που περιέχονται στη σύνθεσή της την κάνουν να λειτουργεί σαν φυσικό καταπραϋντικό, την ίδια στιγμή που προστατεύει από φλεγμονές και μύκητες, χάρη στην αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της», εξηγεί ο κ. Μουρίκης.

Επίσης, τονώνει το ανοσοποιητικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Επιπλέον, η αλόη φημίζεται για τη συμβολή της στην υγεία του πεπτικού συστήματος, στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και στη στοματική υγιεινή.

Στα προϊόντα στοματικής υγιεινής, η αλόη προσδίδει την καταπραϋντική της δράση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ερεθισμούς των ούλων, χωρίς όμως να στερείται αποτελεσματικότητας. Καθαρίζει αποτελεσματικά, απομακρύνοντας τους λεκέδες των δοντιών, ενώ οι αντιβακτηριδιακές και δροσιστικές ιδιότητές της καταπολεμούν την κακοσμία του στόματος και χαρίζουν δροσερή αναπνοή.

Ως προς την ομορφιά, η σύνθεση της αλόης είναι και σε αυτό το κομμάτι ιδιαιτέρως πολύτιμη, καθώς βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς και νεανικού δέρματος. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι ευεργετικά για την επιδερμίδα και προσφέρουν ισχυρή άμυνα έναντι στη γήρανση, ενώ ενυδατώνουν το δέρμα σε βάθος, με αποτέλεσμα να καταπολεμούν αποτελεσματικά την ξηρότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται τόσο διαδεδομένα στην κοσμετολογία. Πέρα από τη γήρανση, βοηθάει και στην καταπολέμηση της ακμής, κάνοντας τα νεανικά, ταλαιπωρημένα δέρματα να λάμψουν ξανά.

Ωστόσο, αυτό για το οποίο είναι ευρέως γνωστή η αλόη είναι οι καταπραϋντικές και επανορθωτικές της ιδιότητες, οι οποίες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Η αλόη ανακουφίζει, μαλακώνει και βοηθάει στην αποκατάσταση του ξηρού και κατεστραμμένου δέρματος. Γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά το ξύρισμα, σε ουλές, ξηρό και σκασμένο δέρμα, ερεθισμούς και εγκαύματα, ηλιακά και μη.

Καβασακάλης Κύρος & ΣΙΑ
Φαρμακείο
Μεταξά 7, Γλυφάδα

Φρόντισε το δέρμα σου με τη σοφία της Φύσης!

Το καλοκαίρι, η έκθεση στον ήλιο και το συχνό ξύρισμα, ερεθίζουν και αφυδατώνουν το δέρμα. Η σειρά Organic Aloe Vera Gel & Lotion της Optima, με 99,9% περιεκτικότητα σε βιολογική αλόη, φροντίζει την επιδερμίδα προσφέροντάς της όλες τις ωφέλιμες, καταπραϋντικές και επανορθωτικές ιδιότητες της αλόης βέρα, γνωστές από την αρχαιότητα. Έχει μη λιπαρή σύνθεση και απορροφάται γρήγορα από το δέρμα, ενώ παράλληλα:

  • Ενυδατώνει σε βάθος, αναζωογονεί και δροσίζει την επιδερμίδα.
  • Ανακουφίζει και καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα.
  • Μαλακώνει και βοηθά στην αποκατάσταση του ξηρού και αφυδατωμένου δέρματος.

Επιπλέον, όλα τα προϊόντα της σειράς Organic Aloe Vera διαθέτουν πιστοποίηση από το Διεθνές Συμβούλιο Αλόης για την περιεκτικότητά τους σε αλόη και για την ποιότητα της αλόης που περιέχουν.

Η σειρά Organic Aloe Vera Gel της Optima διαθέτει Gel 100/200 ml, Gel με βιταμίνες A, C και Ε 200 ml για πρόσθετη αντιοξειδωτική δράση, Gel με Tea Tree 200 ml για ήπια αντισηπτική δράση, καθώς και Lotion με υαλουρονικό οξύ, βούτυρο καριτέ και βιταμίνη Ε 200 ml, για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει!

Μάθετε περισσότερα:
www.healthyme.gr
www.facebook.com/healthyme.gr