Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Nebraska- Lincoln διαπίστωσαν ότι ο ρόλος των γονιών είναι ζωτικός σε ότι αφορά τη διάκριση των παιδιών τους στα σπορ, σε κάποιο μουσικό όργανο ή σε όποιον άλλο στόχο έχουν στη ζωή τους.

«Το ταλέντο κατά ένα μέρος είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι, αλλά κατά ένα μεγάλο ποσοστό δημιουργείται – από τους γονείς που αφιερώνουν τη ζωή τους στην φροντίδα για την ανάπτυξη του ταλέντου του παιδιού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής και εκπαιδευτικός ψυχολόγος, Kenneth Kiewra.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις οικογένειες χαρισματικών παιδιών και διαπίστωσαν ότι οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του παιδιού τους, γεγονός που συμπεριλαμβάνει και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, όπου το ταλέντο του παιδιού μπορεί να αναγνωριστεί, να καλλιεργηθεί και να ανθίσει.

Οι μελετητές παρατήρησαν ότι για την πρόοδο των παιδιών τους, οι γονείς έχουν κάνει μεγάλες θυσίες, τόσο οικονομικές, όσο και θυσίες που σχετίζονται με την καριέρα και τον χρόνο τους, ενώ πολλοί ακόμη βρίσκονται στη διαδικασία στήριξης του παιδιού τους.