Τα παιδιά που παίρνουν συστηματικά αντιβιοτικά παίρνουν περισσότερο βάρος συγκριτικά με εκείνα που δεν έχουν πάρει αντιβίωση, σύμφωνα με νέα έρευνα που συσχετίζει την λήψη αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία με πιθανές μόνιμες επιδράσεις στο βάρος ακόμη και κατά την ενήλικη ζωή.Οι ειδικοί τονίζουν ότι λήψη αντιβίωσης είναι σημαντικό να γίνεται με βάση τη σύσταση του γιατρού και εφόσον είναι απαραίτητη. Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην International Journal of Obesity παρακολουθήθηκαν τα ιατρικά αρχεία πάνω από 160.000 παιδιών ηλικίας 3-18 ετών για μια περίοδο από το 2001 έως το 2012. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ένα στα πέντε παιδιά – δηλαδή πάνω από 30.000 – είχαν πάρει αντιβίωση επτά ή περισσότερες φορές σ’ αυτό το χρονικό διάστημα. Τα παιδιά αυτά μέχρι την ηλικία των 15 ετών ζύγιζαν κατά μέσο όρο περίπου 1,5 κιλό περισσότερο από τα παιδιά που δεν είχαν λάβει αντιβίωση.

Η νέα έρευνα είναι σημαντική επειδή δεν βασίστηκε στο τι μπορεί να θυμούνται οι γονείς για τα αντιβιοτικά που πήρε το παιδί τους αλλά σε καταγεγραμμένα στοιχεία για τη λήψη αντιβιοτικών στον ιατρικό φάκελο του παιδιού.

«Όχι μόνο τα αντιβιοτικά οδηγούν σε πρόσληψη βάρους σε κάθε ηλικία, αλλά η συμβολή τους στην πρόσληψη βάρους είναι πιο σημαντική καθώς μεγαλώνουμε», δήλωσε ο Dr Brian Schwartz ο πρώτος εκ των συγγραφέων της έρευνας και καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.