Σας έχει τύχει μετά από ένα γεύμα να νιώθετε μία πελώρια λαχτάρα για σοκολάτα; Δεν είναι τυχαίο! Τα χαμηλά επίπεδα σε ορισμένα μικροσυστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά) μπορούν να σας κάνουν να λαχταράτε οτιδήποτε, από μπριζόλες μέχρι τσιπς και γαριδάκια.

Και, αντίθετα με ό, τι θέλουμε να πιστεύουμε, δεν επιθυμούμε πάντα αυτό που έχει ανάγκη το σώμα μας (πόση σοκολάτα μπορεί να χρειάζεται ένα κορμί;). Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνήσιου, για παράδειγμα, μας κάνουν να θέλουμε περισσότερο ένα ντόνατ παρά ένα άπαχο γιαούρτι.

Ο Τζέισον και η Μίρα Κάλτον, διατροφολόγοι και συγγραφείς του The Micronutrient Miracle (Rodale), εξηγούν πως οι ελλείψεις σε 5 θρεπτικά συστατικά μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε εντελώς εκτός ελέγχου μπροστά στο φαγητό.

1. Ασβέστιο και μαγνήσιο

Τα χαμηλά επίπεδα σε αυτά τα δύο ιχνοστοιχεία -τα οποία συνήθως συνεργάζονται- σας κάνουν να έχετε απότομες λαχτάρες για γλυκό και αλμυρό (σας έχει τύχει να φάτε πρώτα σοκολάτα και μετά γαριδάκια, έτσι δεν είναι;). Τα χαμηλά επίπεδα μαγνήσιου πυροδοτούν τη λαχτάρα για σοκολάτα. Το στρες αλλά και η υπερβολική κατανάλωση σνακ μπορεί να ρίξουν τα επίπεδα ασβεστίου βάζοντας σας σε ένα φαύλο κύκλο. ΤΙΡ: Αυξήστε τις ποσότητες γαλακτοκομικών στη διατροφή σας (για το ασβέστιο) και τις ποσότητες ξηρών καρπών, μπρόκολου και φλούδας πατάτας (για το μαγνήσιο).

2. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Είναι απαραίτητες γιατί βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει το στρες. Σε περιόδους αυξημένου στρες ο οργανισμός εξαντλεί τα αποθέματά του και έτσι σας ωθεί στο υπερβολικό φαγητό. TIP: Βρίσκονται στο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τις μπανάνες, το αβοκάντο, τον κρόκο του αυγού.

3. Ψευδάργυρος

Συνήθως είναι χαμηλός στους ηλικιωμένους και όσους έχουν αυξημένο στρες. Η έλλειψη τους δεν οξύνει τόσο το αίσθημα της πείνας, όσο ότι κοιμίζει τη γεύση. Αυτό σημαίνει ότι πρόσθετε περισσότερο αλάτι και ζάχαρη στα φαγητά. TIP: Δεν είναι εύκολο να το βρείτε. Υπάρχει στα στρείδια, τα καβούρια, το συκώτι και το σκούρο κρέας του κοτόπουλου.

4. Σίδηρος

Να λοιπόν γιατί αναζητάμε μπιφτέκια και μπριζόλες όταν περιμένουμε περίοδο. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου ανοίγουν την όρεξη. TIP: Θα βρείτε το σίδηρο που χρειάζεστε στο κρέας αλλά και σε φυτικές πηγές όπως αποξηραμένα φρούτα, κάσιους, σπόρους κολοκύθας και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Για μεγιστοποίηση της απορρόφησης συνδυάστε το με βιταμίνη C.

5. Ω3

Αν πιάσετε τον εαυτό σας να τηλεφωνάει για πίτσα μία Τρίτη βράδυ χωρίς λόγο, τότε είναι πιθανό να έχετε έλλειψη σε Ω3. Η έλλειψη τους θεωρείται ότι ξυπνάει τη λαχτάρα για τυρί. TIP: Θα τα βρείτε σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος.