Είναι σωστή η διατροφή που ακολουθώ σε σχέση με τους στόχους μου; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την συμβουλή σας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Φύλο: Άνδρας / Έτος γέννησης 1955 / Ύψος 188εκ / Βάρος 88kg

Άθληση:

– 5 ημ/εβδ γρήγορο περπάτημα 2-3χλμ

– 3 ημ/εβδ ποδηλασία 2 χλμ

– 2 ημ/εβδ γυμναστήριο (όργ. εκγύμνασης άνω μέρους σώματος)

Λοιπά: Ποτά: όχι / Κάπνισμα: όχι / Φάρμακα: όχι (και ποτέ)
Προβλήματα υγείας:

– Χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση / ένα Nexium 20mg σχεδόν κάθε βράδυ (από 2013)

– Πρόβλημα ποιότητας ύπνου (από Αυγ.14)

ΣΤΟΧΟΣ
Μυϊκή ενδυνάμωση, βελτίωση ποιότητας ύπνου, προστασία ανοσοποιητικού και η μερική απώλεια βάρους (να φθάσω στα 80-82 κιλά).

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΙΑΝ.2015
Πρωινό (7:00): Καθημερινά, 1 κούπα με 5 κουταλιές σούπας βρώμη σε βραστό νερό + 1 κουταλιά σούπας μαύρες σταφίδες ή κράνμπερι +1 κουταλιά γλυκού ηλιόσπορο +1 κουταλιά σούπας μέλι + 1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο λιναρόσπορο.

Μεταξύ πρωινού – μεσημεριανού: 1 φλιτζάνι καφέ μέτριο, 1 πορτοκάλι ολόκληρο, ½ λεμόνι στυμμένο Εναλλακτικά κατά την διάρκεια της ημέρας, ένα 1 γιαούρτι με μέλι, μισή σοκολάτα (50γρ) μαύρη, 1 κούπα βραστό σιτάρι με σταφίδες, ένα τοστ με τυρί η μερέντα, λίγα μπισκότα δημητριακών, 1 κούπα γάλα με δημητριακά.

Μεσημεριανό (13:30-14:00): Κανονική μερίδα οποιουδήποτε φαγητού, με αρκετή σαλάτα, 7-8 ελιές, αρκετό ελαιόλαδο + ξύδι, χωρίς ψωμί.

Απογευματινό: 1 φλιτζάνι καφέ μέτριο, γιαούρτι με μέλι, φρούτο εποχής (πολύ καρπούζι όταν υπάρχει), ίσως και 50 γρ σοκολάτα υγείας,.

Βραδινό (21:00): 3-4 κράκερς ή παξιμαδάκια με κίτρινο τυρί light, ή ντοματοσαλάτα, ή φρούτο (μήλο-αχλάδι), ή ένα ντάκο. (2-3 φορές/εβδ. λίγο γύρο χωρίς πίτα). Ευχαριστώ, Γιάννης

Αγαπητέ Γιάννη,

το βάρος σας βρίσκεται εντός των ανώτερων φυσιολογικών ορίων. Πέρα από τα κιλά, ιδιαίτερη σημασία έχει η βελτίωση της σύστασης του σώματος (μείωση του λιπώδους ιστού- αύξηση μυϊκής μάζας). Μπορείτε να επισκεφτείτε έναν ειδικό για μια ανάλυση σύστασης σώματος.

Η τακτική άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό και σίγουρα ενισχύει την προσπάθεια απώλειας βάρους. Ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητη από την διατροφή. Το διαιτολόγιο που περιγράφετε περιέχει ποικιλία τροφίμων όμως κάποιες επιλογές περιέχουν αρκετά λιπαρά.

Θα πρέπει να είστε τυπικός και να ακλουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας για την αντιμετώπιση της γάστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης. Τρόφιμα όπως ο καφές ή η σοκολάτα μειώνουν την πίεση στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Επίσης οι ντομάτες, ο ντοματοχυμός, τα ξινά φρούτα, οι χυμοί από πορτοκάλια, και λεμόνια, το grapefruit αποτελούν τροφές που ερεθίζουν τον οισοφάγο. Η δίαιτα σας θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λίπος – περιορισμός σε τηγανητά και λιπαρά κρέατα. Καλό θα ήταν να καταναλώνετε εκτός από συχνά και μικρά γεύματα (π.χ. μικρή μερίδα μεσημέρι). Αποφύγετε να ξαπλώσετε μετά το φαγητό. Εάν αντιμετωπίσετε σωστά την ΓΟΠ θα έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Νάνσυ Γρίβα, Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Chryssalis Medical Spa