Η aroma coach των Oshadhi, Έλενα Παλόγου μάς αναλύει τα σημάδια από τα οποία μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα γνήσιο αιθέριο έλαιο από μία απομίμηση.

Νο1: Η τιμή. Για να πάρουμε ελάχιστα γραμμάρια καθαρού αιθέριου ελαίου, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ανθών ή φύλων. Π.χ., για μόλις 10 γραμμάρια αιθέριο έλαιο λεβάντας απαιτούνται 5 κιλά αυτού του φυτού. Η μέση τιμή ενός αυθεντικού αιθέριου ελαίου είναι γύρω στα 10-12 ευρώ ανά 10 ml, ανάλογα το είδος του βότανου ή του λουλουδιού. Ας πούμε, το έλαιο από ρόδο Βουλγαρίας είναι πιο ακριβό από εκείνο της λεβάντας.

Νο2: Το αποτύπωμα που αφήνουν.
Ρίχνουμε μια σταγόνα αιθέριου ελαίου σε λευκό χαρτί. Αν αφήσει λιπαρό περίγραμμα, τότε δεν είναι καθαρό, αλλά νοθευμένο. Εξαιρούνται τα: σανδαλόξυλο, βετιβέρ, γερμανικό χαμομήλι και πατσουλί.

Νο3: Τα υπόλοιπα συστατικά. Διαβάζουμε στο πίσω μέρος της συσκευασίας τα συστατικά. Πρώτο πρέπει να είναι το όνομα του φυτού απ’ όπου προέρχεται το έλαιο, και μάλιστα με λατινική ονομασία.

Νο4: Η συσκευασία του. Το μπουκαλάκι του πρέπει να είναι γυάλινο σκούρο μπλε ή καφέ ώστε να μην το διαπερνάει το φως. Επίσης πρέπει να φυλάσσεται σε σκιερό, δροσερό μέρος. Η ηλιακή ακτινοβολία και η ζέστη αλλοιώνουν τη σύσταση του ελαίου.

 Νο5: Η αίσθηση που μας αφήνει. Ρίχνουμε μια σταγόνα στο δείκτη και τρίβουμε με τον αντίχειρα. Το γνήσιο αιθέριο έλαιο πρέπει να γλιστράει μεν αλλά να μην αφήνει λιπαρότητα.

Νο 6: Οι πιστοποιήσεις. Αν το προϊόν προέρχεται από βιολογικές καλλιέργειες, τότε πρέπει να υπάρχει κάποια σφραγίδα αξιόπιστων διεθνών οργανισμών, όπως Ecocert, ΒDIH, The Soil Association, Icea, κ.ά..

TIP: Το καθαρό αιθέριο έλαιο πρέπει να το διαλύσουμε σε ειδικό λάδι βάσης και όχι να το χρησιμοποιήσουμε απευθείας στο δέρμα. Διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει ως και έγκαυμα.

 

Ακολουθήστε το στο Google News