Όταν όλος ο κόσμος γλεντάει και ξεφαντώνει, εσύ θέλεις να μείνεις μέσω και να δεις σειρές σην τηλεόραση. Μην ανυσυχείς, δεν είσαι μόνη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα Χριστούγεννα αποτελούν εκείνη την περίοδο όπου οι άνθρωποι εμφανίζουν υψηλότερη συχνότητα μελαγχολίας και φτάνουν μέχρι την κατάθλιψη.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Μερικοί άνθρωποι, αισθάνονται θλίψη και οργή για τα Χριστούγεννα λόγω της υπερβολικής εμπορευματοποίησης, της υπερβολής με τα ψώνια, τα δώρα και την έμφαση στις «τέλειες» κοινωνικές δραστηριότητες (βλέπε τραπεζώματα με την οικογένεια, ονομαστικές εορτές/υποχρεώσεις).

Άλλοι μελαγχολούν επειδή τα Χριστούγεννα μπαίνουν στην διαδικασία να αναλογιστούν τι έχουν κάνει μέσα σε ένα χρόνο, συγκρίνοντας τον εαυτό τους με τους άλλους οι οποίοι φαίνεται να έχουν κάνει και πετύχει περισσότερα.

Άλλοι αγχώνονται λόγω της πίεσης να δαπανήσουν πολλά χρήματα για τα δώρα και να βγουν εκτός προϋπολογισμού (εδώ που τα λέμε τα τελευταία χρόνια είναι εύκολο να βγεις εκτός προϋπολογισμού ακόμα και με μία επίσκεψη στο σούπερ-μάρκετ).

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που τρομάζουν μόνο στην ιδέα ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να τα περάσουν με την οικογένεια, τους φίλους και τους γνωστούς ενώ θα προτιμούσαν να μην κάνουν τίποτα από τις τυπικές συνεστιάσεις και όλες εκείνες τις κοινωνικές εκδηλώσεις που τους φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Και τέλος… η μοναξιά! Η μοναξιά μπορεί να οφείλεται στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Τα συναισθήματα κατά την απώλεια ανθρώπων (χωρισμός, θάνατος) ή την απώλεια καταστάσεων (εργασία), γίνονται πιο έντονα όταν είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε σε πάρτι ή να διασκεδάσουμε.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν, αν και εσείς αισθάνεστε χάλια αυτήν την περίοδο;

* Βάλτε προσωπικά όρια όσον αφορά τις δαπάνες για δώρα καθώς επίσης και σε ποιες κοινωνικές εκδηλώσεις «πρέπει» να παρευρεθείτε.

* Μη δέχεστε την «τέλεια» εκπροσώπηση των Χριστουγέννων που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδρύματα ή άλλοι άνθρωποι προσπαθούν να προωθήσουν. Απολαύστε αυτήν την γιορτή έτσι όπως εσείς την νιώθετε. Δεν υπάρχουν πρέπει!

* Πάρτε μέρος σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που αξίζουν τον κόπο. Εκεί θα δείτε πραγματικά ανθρώπους που είναι λιγότερο τυχεροί από εσάς.

* Να είστε ευγνώμων για ό, τι έχετε στην ζωή σας, και μην επικεντρώνεστε σε αυτά που ΔΕΝ έχετε!

* Αποφύγετε τη μιζέρια.

* Δραστηριοποιηθείτε και κάντε ότι σας ευχαριστεί!

* Επικεντρωθείτε στα καλά των Χριστουγέννων – αγάπη, καλοσύνη, γενναιοδωρία, εκτίμηση! Μη τσιγκουνεύεστε κάτι το οποίο έχετε. Μην περιμένετε να «πάρετε» (τουλάχιστον αυτή την περίοδο). Απλά δώστε!

* Αν θεωρείτε ότι η λύπη είναι κάτι το οποίο δεν μπορείτε να διαχειριστείτε, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό.

Η εποχή των Χριστουγέννων έχει γίνει μια δύσκολη εποχή για πολλούς από εμάς. Για όσους από εμάς δεν έχουν δυσκολίες, είναι μια ευκαιρία να βοηθήσουμε εκείνους που εμφανίζουν κατάθλιψη. Για εκείνους που πάσχουν από κατάθλιψη, είναι μια ευκαιρία να αναλάβουν δράση για να σκέφτονται, αισθάνονται και ενεργούν με τρόπους που τους απελευθερώνουν από το παρελθόν.

της Σοφίας Εφραιμίδου, Ψυχολόγου Υγείας

Ακολουθήστε το στο Google News