Πολυτελές, ημερήσιο ημερολόγιο, εορτολόγιο, ανατολή και δύση ηλίου, οι φάσεις της σελήνης.

Κάθε εβδομάδα διανθίζεται από δύο δημοσιεύματα από το αρχείο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟN ΒΗΜΑ κατά την περίοδο του ελληνικού Μεσοπολέμου (1922-1940).

Ο ελληνικός Μεσοπόλεμος —η περίοδος από τη μικρασιατική καταστροφή μέχρι την εμπλοκή της χώρας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο— είναι μια εποχή γεμάτη αντιφάσεις, κατά τη διάρκεια της οποίας επιχειρείται ο αστικός εκσυγχρονισμός της χώρας και διαμορφώνεται ένα «μοντερνιστικό ήθος», καθώς η Ελλάδα επιχειρεί να οργανωθεί ως ευρωπαϊκή χώρα.

Το Ημερολόγιο 2016 από ΤΟ ΒΗΜΑ ανατρέχει στους ελληνικούς «μοντέρνους καιρούς» (η ομώνυμη ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν προβλήθηκε με επιτυχία στην Ελλάδα, όπως φανερώνουν τα δημοσιεύματα της εποχής) και σκύβει στο πολύτιμο αρχείο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ, για να ανασύρει στοιχεία που, με κάποιον τρόπο, αποκαλύπτουν ότι ο «νεοελληνικός χαρακτήρας» διαμορφώθηκε σε σημαντικό βαθμό εκείνα τα χρόνια.

Η μικρή ιστορία μέσα από χρονογραφήματα, ειδήσεις και ειδησάρια, γελοιογραφίες, σκίτσα, ακόμη και διαφημίσεις που φωτίζουν τη φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνικής ζωής. Τα δημοσιεύματα που περιλαμβάνει το ημερολόγιο αυτό, είναι ένας καθρέφτης που δείχνει «πώς ξεκίνησαν όλα».

*ΙΑΝΟS

Σταδίου 24, Αθήνα

Αιόλου 67, Αθήνα

Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη

*THE BOOK LOFT

Πατριάρχου Ιωακείμ 44, Κολωνάκι