Μετά από έξι ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γιέγκερ ανακοίνωσε την πρώτη, μικρή επιτυχία. Εντοπίστηκαν οι πρώτοι τρεις ύποπτοι δράστες για τις μαζικές παρενοχλήσεις γυναικών στην Κολωνία την Πρωτοχρονιά, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός, χωρίς άλλες λεπτομέρειες για να μην δυσχερανθεί το έργο των ανακρίσεων, όπως είπε.

Όλοι ανεξαιρέτως, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων, σχολιαστές στα μέσα ενημέρωσης καταδίκασαν απερίφραστα κάθε μορφής σεξουαλική παρενόχληση γυναικών, ζήτησαν να διαλευκανθεί τί συνέβη και να τιμωρηθούν οι δράστες.   

Ωστόσο, τα στοιχεία που είναι γνωστά μέχρι στιγμής παραμένουν ανεπαρκή για μία πλήρη εικόνα των συμβάντων. Και όπου λείπουν στοιχεία, οργιάζουν οι φήμες, οι οποίες τροφοδοτούν ένα πρωτοφανές σκηνικό απειλής: ότι π.χ. ένας όχλος 1000 αχαλίνωτων Νοτιοαφρικανών και Αράβων παρενοχλούν σεξουαλικά, κλέβουν και βιάζουν ανυπεράσπιστες γυναίκες. Ακροδεξιοί και νεοναζί πανηγυρίζουν την επιβεβαίωση των ρατσιστικών προκαταλήψεών τους για τους σεξουαλικά πεινασμένους πρόσφυγες, ενώ οργανώθηκαν και οι πρώτες διαδηλώσεις κατά της Μέρκελ, την οποία θεωρούν υπεύθυνη γιατί τους «κουβάλησε» στη Γερμανία.

Τί συνέβη όμως πραγματικά το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία;

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομίας δίνουν την εξής εικόνα:

–      Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς συγκεντρώθηκαν 1000 περίπου άτομα στην πλατεία του κεντρικού σταθμού, πολλοί ήταν υπό την επήρρεια αλκοόλ, η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, η αστυνομία εκκένωσε την πλατεία.

–      Σχηματίστηκαν μικρές ομάδες 2-3 μέχρι 20 ατόμων που περικύκλωσαν γυναίκες, τις παρενόχλησαν σεξουαλικά και τις έκλεψαν. Σύμφωνα με περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, από την εμφάνισή τους ήταν Βορειοαφρικανοί ή Άραβες, ηλικίας 15-35 ετών.

–      Μέχρι την Τετάρτη έγιναν 100 καταγγελίες στην αστυνομία. Από αυτές ΜΟΝΟΝ ΤΡΕΙΣ για σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας. Αρκετές γυναίκες μετά από ερωτήσεις αστυνομικών είπαν ότι οι δράστες τις άγγιξαν σωματικά. Υπάρχουν δύο καταγγελίες για βιασμό, είπε ο αστυνομικός διευθυντής Βόλφγκανγκ Άλμπερς.

–      Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι οι δράστες ήταν πρόσφυγες, τόνισε η δήμαρχος της Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ.

–      Άγνωστο παραμένει αν επρόκειτο για οργανωμένες ομάδες ή αν υπήρχε προσυνεννόηση των δραστών. «Είναι πάντως απίθανο να έχουν συμβεί όλα αυτά συμπτωματικά», είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας.

–      Άγνωστο παραμένει αν υπάρχει κάποια διασύνδεση των συμβάντων στην Κολωνία με αντίστοιχες επιθέσεις στο ίδιο μοτίβο αλλά μικρότερης έκτασης που έγιναν στο Αμβούργο, τη Στουτγάρδη και άλλες πόλεις. Η αστυνομία λέει μόνον ότι ερευνά στην κατεύθυνση αυτή.

–      Στην Κολωνία όσο και στο Αμβούργο είναι γνωστό ότι λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό οργανωμένες συμμορίες μικροκλεπτών, μικροαπατεώνων που με το τρικ της σεξουαλικής παρενόχλησης κλέβουν τα θύματά τους.

–      Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ καταλόγηση πλήρη αποτυχία στη διεύθυνση της αστυνομίας της Κολωνίας να ελέγξει την κατάσταση.

Όλα τα παραπάνω γνωστά και άγνωστα στοιχεία διαμορφώνουν μια πολύ πιο αποδραματοποιημένη εικόνα , χωρίς να υποβαθμίζεται η διάσταση των συμβάντων την Πρωτοχρονιά και οι ανάγκη να εντοπισθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες. Αλλά η εικόνα αυτή σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στον πανικό που καλλιεργούν όσοι εκμεταλεύονται την εγκληματική δράση μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης για το ρατσιστικό κυνήγι των προσφύγων.