Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος στο πάγκρεας συνδέεται με δύο είδη βακτηρίων, τα οποία βρίσκονται στο στόμα μας και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα ούλα. Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι τα βακτήρια P. Gingivalis και A. Actinomycetemcomitans συνδέονται με την πρόκληση περιοδοντίτιδας, μιας σοβαρής φλεγμονής των ούλων και των οστών η οποία οδηγεί στην απώλεια της στήριξης των δοντιών.

Στην έρευνα, που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, συμμετείχαν 732 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν για πάνω από 10 χρόνια. Τα ευρήματα των ειδικών έδειξαν ότι εκείνοι που είχαν αυτά τα δύο βακτήρια στο στόμα τους είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν παγκρεατικό καρκίνο μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους είναι πιθανό να προσφέρουν ένα χρήσιμο μέσο πρόληψης της νόσου (του καρκίνου του παγκρέατος), η οποία παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας. Επίσης, πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εκδήλωσης του συγκεκριμένου καρκίνου, μπορεί να προσφέρει και στους γιατρούς έναν χαμηλού κόστους και εύκολο τρόπο εξέτασης για τη νόσο.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους παρουσιάστηκαν στη Νέα Ορλεάνη στη διάρκεια της συνάντησης της Αμερικανής Ένωσης για την Έρευνα στο Καρκίνο.