Επί χρόνια οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα έρθει εκείνη η μέρα που τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια θα έχουν αναπτύξει αντοχές ενάντια σε όλα τα υπάρχοντα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Το νέο περιστατικό που αφορά μια 49χρονη γυναίκα από την Πενσυλβάνια υποδηλώνει ότι η μέρα αυτή μπορεί να έχει ήδη φτάσει. Η γυναίκα νοσηλεύτηκε τον προηγούμενο μήνα με ουρολοίμωξη σε μια στρατιωτική κλινική στην Πενσυλβάνια.

Το ένοχο μικρόβιο αναγνωρίστηκε ως το E.coli, ένας συνήθης ύποπτος. Μόνο που στην περίπτωση αυτή το μικρόβιο ήταν ανθεκτικό σε όλα τα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής που συνήθως δίνονται για την καταπολέμησή του. Οι γιατροί χορήγησαν κολιστίνη ένας παλαιότερο αντιβιοτικό που δεν προτιμάται λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών του. Δυστυχώς το μικρόβιο αποδείχθηκε ότι ήταν γενετικά ανθεκτικό και στην κολιστίνη.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επειδή ακόμη και οι τελευταίες γραμμές «αντιβιοτικής άμυνας» έχουν πέσει αφήνοντας τους γιατρούς χωρίς θεραπευτικές επιλογές για τις λοιμώξεις.

Σημειώνεται ότι παρόμοια περιστατικά μικροβίων ανθεκτικών σε όλα τα αντιβιοτικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες, αλλά αυτή είναι πρώτη φορά που σημειώνεται κρούσμα στις Η.Π.Α. Το περιστατικό αναφέρεται στην επιθεώρηση American Society of Microbiology.