Κάθε ζωή μοιάζει με μυθιστόρημα: έχει πλοκή, δράση, όνειρα, ματαιωμένες ελπίδες, ανατροπές, happy end ή όχι. Η σειρά που κυκλοφορεί δωρεάν μαζί με το ΒΗΜΑ περιλαμβάνει βιογραφίες ανθρώπων που έλαμψαν τον 20ό αιώνα, άφησαν το στίγμα τους στη σύγχρονη εποχή χάρη στη δράση και στο έργο τους και υπήρξαν θρυλικές προσωπικότητες. Οι βιογραφίες αυτές, γραμμένες όχι με την ψυχρότητα του ακαδημαϊκού βλέμματος, αλλά από πένες που επιχειρούν να διεισδύσουν στις άγνωστες πτυχές της διαδρομής και της ιδιοσυγκρασίας των ανθρώπων που βιογραφούν, διαβάζονται με την απόλαυση που προσφέρει ένα μυθιστόρημα, παρότι αποτελούν προϊόντα έρευνας και μελέτης.

Η Βιρτζίνια Γουλφ, από τις καλύτερες βρετανίδες συγγραφείς και μία από τις κορυφαίες μορφές της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα παγκοσμίως, έζησε πολλές ζωές συμπυκνωμένες στα 59 χρόνια της ύπαρξής της. Τολμηρή όσο λίγες γυναίκες της εποχής της, υπήρξε αντισυμβατική και συνδύασε τη μοναχικότητα με την κοινωνική ζωή, την εύθραυστη ψυχική υγεία με την πλούσια δράση και δραστηριότητα, τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις με έναν γάμο συντροφικότητας και αγάπης.

Μια βιογραφία που παρακολουθεί τη συγγραφέα από τη γέννησή της, στις 25 Ιανουαρίου 1882, και τα σκοτεινά χρόνια της παιδικής της ηλικίας, στην αναζήτηση ενός δρόμου ελευθερίας και αυτονομίας, στον κύκλο του Μπλούμσμπερι, στους πρώτους νευρικούς κλονισμούς και στις απόπειρες αυτοκτονίας, στην έκδοση των έργων της, στη δημοσίευση των κριτικών της, στην αναγνώριση της αριστοτεχνικής μεγαλοφυΐας της και στην τελική συντριβή της, στις 28 Μαρτίου 1941.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Βέρνερ Βάλντμαν, γεννήθηκε το 1944 και σπούδασε γερμανική και αγγλική φιλολογία. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και κριτικές στον Τύπο και έχει εκδώσει τρία βιβλία.

Η σειρά «Ζωή σαν μυθιστόρημα» θα συνεχιστεί με βιογραφίες αφιερωμένες στον Τζον Τόλκιν και στον Νίτσε.