Αποτελεσματική αντιμετώπιση στο χρόνιο πρόβλημα της κυτταρίτιδας δεν υπήρχε τα τελευταία χρόνια. Οι αντικυτταριτιδικές κρέμες έδωσαν φτωχά αποτελέσματα, οι μεσοθεραπείες συνδυάζονταν με πόνο και τοπικό οίδημα σε κάθε επανάληψη, ενώ τα μηχανήματα ενδερμολογίας, παρότι βελτίωναν την «κυματιστή» όψη του δέρματος, απαιτούσαν πολλές συνεδρίες για να διατηρήσουν ένα αποτέλεσμα σχετικά ικανοποιητικό. Τη λύση έδωσε το Vasersmooth, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που σκοπό έχει την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας ελευθερώνοντας τις ινώδεις ταινίες κάτω από το δέρμα που προκαλούν τις αντιαισθητικές λακκούβες. Παρότι σχετικά νέο, το Vasersmooth απέσπασε ήδη την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) και την ευρεία αποδοχή μεταξύ αμερικανών πλαστικών χειρουργών αλλά και των ασθενών τους.

Υπέρηχοι κατά της κυτταρίτιδας
Στην πράξη, το Vasersmooth είναι ένα λεπτό αποστειρωμένο ραβδάκι από τιτάνιο που στην άκρη του εκπέμπει υπερήχους σε μεγάλη συχνότητα, ικανούς να διασπάσουν κάθε ανώμαλη εναπόθεση κολλαγόνου κάτω από το δέρμα, αλλά και με τη θερμότητα που προκαλούν να λιώσουν το επιφανειακό λίπος. Το δέρμα συσφίγγεται άμεσα και βελτιώνεται συνεχώς ως και μετά από 4 εβδομάδες, οπότε το αποτέλεσμα οριστικοποιείται. Για τη διαχείριση του επιφανειακού λίπους, που το μηχάνημα ρευστοποιεί, έχουμε δύο επιλογές: την άμεση αφαίρεσή του (εάν το περίγραμμα του σώματος το απαιτεί) ή τη σταδιακή απορρόφησή του από τον οργανισμό τις επόμενες εβδομάδες. Η δεύτερη μέθοδος είναι και η προτιμότερη, όταν η περιοχή προς θεραπεία εμφανίζει πολλαπλά μικρά κενά που μπορούν να γεμίσουν μόνα τους αν αφήσουμε το ρευστοποιημένο λίπος στη θέση του να κάνει το θαύμα του.

Πώς γίνεται
Η τεχνική διαρκεί περίπου 1 ώρα και για να είναι ανώδυνη απαιτεί την έγχυση στην περιοχή ειδικού αραιού διαλύματος τοπικού αναισθητικού, το οποίο βοηθά να αποφύγουμε οιδήματα και μελανιές (εάν τελικά παρουσιαστούν, απορροφούνται μέσα σε μία εβδομάδα). Το ραβδάκι εισάγεται κάτω από το δέρμα μέσω μιας μικροσκοπικής οπής που δεν απαιτεί ράμματα και σε λίγες ημέρες εξαφανίζεται. Στο τέλος της διαδικασίας εφαρμόζεται ελαστικός κορσές, ο οποίος παραμένει στην περιοχή για 2-3 εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα
Το αποτέλεσμα είναι εξάλειψη της κυτταρίτιδας σε ποσοστό 70-80%, που διαρκεί για χρόνια, με ταυτόχρονη λείανση του επιφανειακού λίπους και σύσφιγξη του δέρματος των χαλαρών περιοχών. Μπορεί να εφαρμοστεί στις περισσότερες περιοχές του σώματος (ψωμάκια, μηρούς, κοιλιά, γόνατα, βραχίονες, προγούλι, πλάγια του στήθους, γάμπες κ.ά.), ακόμη και σε περιοχές που χαλαρώνουν ιδιαίτερα. Αντένδειξη στη μέθοδο είναι το ιστορικό αλλεργίας στο τοπικό αναισθητικό που εφαρμόζεται. Η αποθεραπεία διαρκεί ελάχιστα και η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει μετά από 2 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχει μια ενόχληση, η οποία όμως υποχωρεί με τα κοινά παυσίπονα. Το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των περιοχών και την έκταση του προβλήματος. Πολύ σπάνια, όταν η κυτταρίτιδα αφορά σχεδόν ολόκληρο το σώμα, απαιτείται η εφαρμογή σε 2-3 συνεδρίες. Αν κουραστήκατε να κυνηγάτε συνεχώς την κυτταρίτιδα στο σώμα σας και επιθυμείτε μια μονιμότερη λύση με διάρκεια και εγγύηση στην ομαλοποίηση του αποτελέσματος, η ασφαλής επιλογή είναι το Vasersmooth, η αιχμή του δόρατος της πλαστικής χειρουργικής στην Αμερική όσον αφορά στην καταπολέμηση αυτού του δύσκολου προβλήματος.

Από τον Γεώργιο Ρέμπελο, MD, FEBOPRAS, πλαστικό χειρουργό, πιστοποιημένο από το European Board of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery, ιδρυτή του ιατρείου Fplasty προηγμένων εφαρμογών πλαστικής χειρουργικής, site: www.fplasty.gr.