Πόσο επηρεάζει το IQ του φίλου μας τη δική μας νοημοσύνη;Μια πολύχρονη μελέτη έφερε στο φως μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η παρέα με έξυπνα παιδιά στην παιδική μας ηλικία βελτιώνει το IQ μας, πιθανότατα γιατί αφομοιώνουμε τις ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητές τους. Για την ακρίβεια, τονίζουν, η επιρροή των συμμαθητών μας στην παιδική ηλικία είναι σημαντική για την πρώιμη ανάπτυξή μας.

«Τα αποτελέσματά μας στηρίζουν την υπόθεση ότι η ύπαρξη πιο ευφυών φίλων συνδέεται με την υψηλή νοημοσύνη αργότερα ως ενήλικες», αναφέρουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ράιαν Μέλντρουμ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα στο Μαϊάμι.

«Τα ευρήματά μας προσθέτουν μερικά ακόμα αποδεικτικά στοιχεία για τη σημαντική επίδραση των συνομηλίκων στη νοημοσύνη μας και σε μια σειρά χαρακτηριστικών κατά την εφηβεία».

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν από εκατοντάδες οικογένειες από 10 πόλεις των ΗΠΑ, μεταξύ του 1991 και του 2007, ως μέρος της έρευνας που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδιών και Ανθρώπινης Ανάπτυξης.

Παράλληλα χρησιμοποίησαν αποτελέσματα ΙQ τεστ που έγιναν σε 715 παιδιά, αρχικά όταν ήταν 10 ετών και σε δεύτερη φάση, πέντε χρόνια αργότερα, στα 15 τους.