Η γενιά μπούμερανγκ είναι οι νέοι ενήλικοι που αποφοιτούν από το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο, στον 21ο αιώνα. Απέκτησαν αυτό το όνομα γιατί αφού έφυγαν από το σπίτι των γονέων τους, κατακτώντας για λίγο την ανεξαρτησία τους, τώρα αναγκάζονται να επιστρέψουν και πάλι στο σπίτι του πατέρα και της μητέρας τους, ηττημένοι από την κρίση. Να διευκρινήσουμε ότι ο όρος αφορά μόνο εκείνους τους νέους που ξαναγυρνούν στο πατρικό τους και όχι όλους τους νέους. Το φαινόμενο, παραδόξως, παρατηρείται κυρίως στο φάσμα της μεσοαστικής τάξης.

H γενιά των μπούμερανγκ

Τελικά, δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 1,23 εκατ. νέοι ηλικίας 25 -34 ετών από 17 ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκει καταφύγιο στην πατρική εστία.

Νέα μελέτη από το London School of Economics και το Πανεπιστήμιο του Essex, διαπιστώνει ότι η επιστροφή των ενήλικων νεαρών ατόμων προκαλεί μια σειρά δυσάρεστων αλλαγών στην ποιότητα ζωής των γονιών. Αλλάζει δραματικά η καθημερινότητά τους, ανατρέπεται ο σχεδιασμός και το πρόγραμμά τους. «Είναι σαν να προσβάλλονται ξαφνικά από μια ασθένεια της τρίτης ηλικίας όπως π.χ. απώλεια της δυνατότητας να περπατούν ή να ντύνονται» εξηγούν οι ειδικοί

«Όταν τα παιδιά εγκαταλείπουν το πατρικό τους, βελτιώνονται οι συζυγικές σχέσεις και οι γονείς βρίσκουν μια νέα ισορροπία. Απολαμβάνουν αυτό το στάδιο της ζωής, ανακαλύπτουν νέα χόμπι και δραστηριότητες. Όταν όμως τα ενήλικα παιδιά επιστρέφουν, είναι σαν να παραβιάζεται αυτή η ισορροπία» αναφέρει ο δρ Marco Tosi του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του LSE.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας, περίπου το ένα τέταρτο των νεαρών ενηλίκων στη Βρετανία ζουν με τους γονείς τους, αριθμός-ρεκόρ από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1996. Εάν αυτό συνεχιστεί, άλλοι 500.000 νέοι αναμένεται να επιστρέψουν στο πατρικό τους την επόμενη δεκαετία, ενώ 100.000 δεν προβλέπεται να φύγουν ποτέ.

Για διαπιστώσουν τον αντίκτυπο που έχει η γενιά μπούμερανγκ στους γονείς, οι ερευνητές του LSE μελέτησαν τα δεδομένα της ποιότητας ζωής 1.070 γονέων σε 17 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 2007 και 2015.

Η ποιότητα της ζωής «μετρήθηκε» με αισθήματα ελέγχου, αυτονομίας, απόλαυσης και αυτοπεποίθησης στην καθημερινή ζωή. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι η ποιότητα ζωής των γονιών χειροτέρεψε όταν ένα ενήλικο παιδί επέστρεψε στη «φωλιά» του, ανεξάρτητα από τον λόγο της επιστροφής του. Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις περιπτώσεις που άλλα παιδιά ζούσαν ακόμα στο σπίτι.