Πολλοί θεωρούν ότι ένα-δύο ποτηράκια κρασί το βράδυ θα τους ρίξουν πιο γρήγορα στην αγκαλιά του Μορφέα. Ωστόσο, νέα έρευνα προειδοποιεί ότι το ποτό επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας.

Δύο ποτήρια κρασί αρκούν για να καταστρέψουν τον ύπνο μας, κατά 40%, διαπιστώνει νέα έρευνα.

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, που ορίζεται σε δύο ποτά τη νύχτα για τις γυναίκες και τρία για τους άνδρες, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου των ανθρώπων κατά 39,2% σύμφωνα με νέα φινλανδική μελέτη.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ πριν πέσουν στο κρεβάτι, απολαμβάνουν λίγο χρόνο βαθύ και ξεκούραστου ύπνου, ενώ αντίθετα αυξάνεται ο χρόνος που βρίσκονται στο στάδιο της ταχείας κίνησης των ματιών, της περιόδου δηλαδή που βλέπουμε όνειρα.

Πιο ανήσυχος ο ύπνος για τους νέους

Παράλληλα η μελέτη διαπιστώνει ότι το αλκοόλ επηρεάζει ακόμη περισσότερο την ποιότητα του ύπνου των νέων ανθρώπων σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

«Όταν κανείς είναι σωματικά δραστήριος ή νεότερος, είναι εύκολο και φυσικό να νιώθει αήττητος. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι είστε νέοι και ενεργοί είστε ακόμα ευαίσθητοι στις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στην αποκατάσταση όταν κοιμάστε» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Tampere University of Technology στη Φινλανδία.