Οι επιπτώσεις του στρες στην υγεία μας, τη διάθεσή μας ακόμη και στην όψη μας είναι γνωστές. Μας κάνει να αισθανόμαστε μπερδεμένοι, εκνευρισμένοι, χαμένοι…
Ωστόσο, νέα έρευνα διαπιστώνει ότι το άγχος σε ορισμένες περιπτώσεις μας χαρίζει μεγαλύτερη διαύγεια σκέψης. Για την ακρίβεια διευκολύνει τους ανθρώπους στην επεξεργασία κακών ειδήσεων.
Οι νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου μελέτησαν τη συμπεριφορά πυροσβεστών στο Κολοράντο σε καθημερινές δραστηριότητές τους, από το πλύσιμο πυροσβεστικών αυτοκινήτων, μέχρι το μαγείρεμα και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα τους ζήτησαν να εκτιμήσουν το ρίσκο από τα τραυματικά γεγονότα που έχουν βιώσει, όπως π.χ ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, και στη συνέχεια τους έδωσαν καλά ή κακά νέα ανεξάρτητα από το αν το ρίσκο ήταν μικρότερο ή μεγαλύτερο από αυτό που είχαν υποθέσει.
Όταν οι πυροσβέστες ήταν χαλαροί –εκτός καθηκόντων-, ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι όσον αφορά την υπεροχή τους και δεν ήταν προσεκτικοί στις λεπτομέρειες των νέων πληροφοριών. Όταν όμως ήταν σε κατάσταση έντονου στρες, ήταν σε υπερ-επαγρύπνηση όσον αφορά στους κινδύνους, και επεξεργάστηκαν με κάθε λεπτομέρεια τα άσχημα νέα που τους δόθηκαν.
«Οποτε αντιμετωπίζουμε αγχωτικά γεγονότα, είτε προσωπικά (σε αναμονή ιατρικής διάγνωσης) είτε δημόσια (πολιτική αναταραχή), ενεργοποιείται μια φυσιολογική διαδικασία, κατά την οποία εξετάζουμε πιο σχολαστικά όλα τα ενδεχόμενα και ό,τι μπορεί να πάει στραβά» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια, δρ. Τάλι Σάροτ.
Αυτή η έρευνα βασίζεται σε προηγούμενη μελέτη των δρ. Τάλι Σάροτ και δρ. Νιλ Γκάρετ, σχετικά με την αισιοδοξία. «Οι άνθρωποι είναι συνήθως αρκετά αισιόδοξοι – αγνοούν τα κακά νέα και αγκαλιάζουν τα καλά», εξηγεί η δρ. Σάροτ. «Αυτό ακριβώς συνέβη και όταν οι πυροσβέστες ήταν χαλαροί. Αλλά κάτω από την πίεση και το άγχος, απέκτησαν μεγαλύτερη διαύγεια και μπορούσαν να επεξεργαστούν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα στοιχεία μιας κακής είδησης, ακόμα και αν δεν έχει σχέση με το επάγγελμά τους.