Αν και δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί τα μωρά κλαίνε και γκρινιάζουν πολύ μεταξύ 4 και 6μ.μ., είναι μία δύσκολη ώρα για τη μαμά. Το μόνο που εξηγεί κάπως την κατάσταση είναι ότι η σωματική θερμοκρασία του μωρού κορυφώνεται εκείνες τις ώρες και το μωρό είναι κουρασμένο, αλλά δεν μπορεί να χαλαρώσει. Επίσης, όσο πλησιάζει στο τέλος της ημέρας, δεν έχει την ίδια όρεξη και ενέργεια, όπως συμβαίνει και στους ενήλικες.

Το μη ολοκληρωμένο νευρικό σύστημα του μωρού δεν βοηθά ιδιαίτερα τα πράγματα. Ειδικά τους πρώτους τρεις μήνες, ο εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να ρυθμίζει τη συμπεριφορά και οι εναλλαγές γίνονται μέσα σε δευτερόλεπτα. Τέλος, το βρεφικό σώμα παράγει ελάχιστη μελατονίνη, τη χημική ουσία που βοηθά στην εγκαθίδρυση του κύκλου του ύπνου.

Αλλαγές ενόψει. Μόλις φτάσει τους 4 μήνες, αυτή η συμπεριφορά αρχίζει να αλλάζει. Το σώμα παράγει περισσότερη μελατονίνη και ο εγκέφαλος του αναπτύσσεται. Κι ενώ η περίοδος από τον τέταρτο έως τον έκτο μήνα χαρακτηρίζεται από ηρεμία, οι νέες αναπτυξιακές προκλήσεις του έβδομου μήνα ξαναταράζουν τα απογεύματα σας. Έπειτα, αρχίζει η φάση του μπουσουλήματος και μετά το περπάτημα.

Βοηθήστε το παιδί να ανακουφιστεί τυλίγοντάς το στην κουβερτούλα του για να νιώθει ότι είναι ασφαλές, όπως στη μήτρα. Αλλάξτε το πρόγραμμα ύπνου και φροντίστε να κοιμάται περισσότερο εκείνη την ώρα. Δοκιμάστε τους ήχους και τη μουσική που λειτουργεί στο μωρό και, αν χρειαστεί, κάντε το βόλτα με το καρότσι. Ποτέ δεν ξέρετε τι είναι αυτό που θα το βοηθήσει.