Ο θηλασμός είναι υπέροχος για όλα τα βρέφη, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικά για εκείνα που γεννιούνται πρόωρα. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα αυτόματα παράγει γάλα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για να θρέψει ένα μωρό που δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμα. Έχει έξτρα θερμίδες, βιταμίνες και πρωτεΐνη. Επιπλέον, τα ζωντανά κύτταρα στο βρεφικό γάλα προστατεύουν τα μωρά από μολύνσεις που γίνονται ακόμα πιο σοβαρές στην περίπτωση των πρόωρων μωρών. Είτε το παιδί είναι έτοιμο να θηλάσει αμέσως, είτε όχι, αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνολική του υγεία. Θα χρειαστείτε την υποστήριξη του νοσοκομείου όπου γεννήσατε ή επειδή πρέπει να παραμείνει εκεί για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να αναπτυχθεί λίγο.

Όταν ξεκινήσει το θηλασμό, θα το κάνει πολύ συχνά. Μπορεί να μην πίνει μεγάλες ποσότητες, γι αυτό και θα πρέπει να αποθηκεύετε το γάλα σας και να μην σταματάτε την παραγωγή του.

Ποιες είναι οι προκλήσεις; Αν το βρέφος είναι πολύ μικρό για να θηλάσει μετά τον τοκετό, η αρχική πρόκληση είναι να διατηρήσετε την παραγωγή του γάλακτος. Θα χρειαστείτε λοιπόν μία καλή αντλία στήθους. Όταν είναι έτοιμο να θηλάσει, ίσως δυσκολευτείτε με το πώς θα το κάνει στην πράξη. Ίσως να μην ξέρετε αν τρώει αρκετά και ίσως να μην μπορεί να πιει από τη θηλή σας αν γεννηθεί πρόωρα.

Τι θα κάνετε. Ξεκινήστε με το να ακολουθείτε το ρυθμό του μωρού. Δεν είναι πάντα εύκολο γιατί τα πρόωρα μωρά τείνουν να είναι πιο ήσυχα όταν πεινούν. Βάλτε ως στόχο να το ταΐζετε κάθε 3 ώρες περίπου. Αν όμως βλέπετε να πεινάει μετά από 2 ώρες, μην διστάσετε.