Οι ειδικοί πλέον συμφωνούν ότι θα έπρεπε να δίνουμε ξηρούς καρπούς στα μωρά και τα νήπια.

Τα αληθινά στατιστικά της αλλεργίας. Την πρώτη φορά που θα δώσετε ξηρούς καρπούς στο παιδί, σας κατακλύζει το άγχος λόγω του φόβου της αλλεργίας. Αυτό είναι και ο λόγος που οι γονείς καθυστερούν τη διαδικασία και το κάνουν όταν το παιδί φτάσει στο νήπιο. Παρόλα αυτά, τουλάχιστον το 95% των παιδιών δεν θα αναπτύξουν κάποια αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, ασχέτως του πότε θα τους δοκιμάσει για πρώτη φορά. Μόνο το 1 με 2 % θα πάθει αλλεργία λόγω γενετικής προδιάθεσης.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής άλλαξε πρόσφατα την πολιτική της που πρότεινε να αποφεύγετε τις τροφές με ξηρούς καρπούς μέχρι την ηλικία των 3. Τώρα προτρέπει τους γονείς να δώσουν προϊόντα με ξηρούς καρπούς στα μωρά, γεγονός που ίσως βοηθήσει στην αποφυγή μελλοντικής αλλεργίας. Είναι προφανές ότι δεν δίνουμε στο παιδί ολόκληρα κομμάτια καρπών ούτε μεγάλες κουταλιές φιστικοβούτυρου μέχρι τα 4, καθώς αποτελούν κινδύνους για πνιγμό.

Η θρεπτική αξία των ξηρών καρπών είναι αρκετά υψηλή γιατί τα παιδιά κάτω των 2 ετών παίρνουν τις μισές θερμίδες από λιπαρά, όπως οι περισσότεροι ξηροί καρποί. Περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, Ω3 λιπαρά οξέα και ψευδάργυρο. Αποτελούν το ιδανικό σνακ, σε σύγκριση με τα κρακεράκια και τα πρέτζελ.

Σημαντικά tips για την πρώτη ‘γνωριμία’

Μην του δώσετε ξηρούς καρπούς αν είναι κρυωμένο ή άρρωστο.

Κάντε το πρωί και σε μία μέρα που θα είστε συνέχεια μαζί, ώστε να παρακολουθήσετε τυχόν συμπτώματα αλλεργίας.

Ετοιμάστε μία βρεφική μερίδα, όπως είναι τα 2 κουταλάκια του γλυκού κρεμώδους φιστικοβούτυρου ή αμυγδάλου σε σκόνη και ανακατέψτε το 3 κουταλιές της σούπας πουρέ φρούτων ή λαχανικών.

Δώστε του να δοκιμάσει λίγο και περιμένετε για 10 λεπτά. Αν δεν υπάρξει αλλεργική αντίδραση, δώστε του την υπόλοιπη μερίδα.