Στις 15 Απριλίου 1927, θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του, το περιοδικό «Νέα Εστία».

Σήμερα, 92 χρόνια μετά, η «Νέα Εστία» κατέχει τον τίτλο του «μακροβιότερου περιοδικού στην ιστορία του ελληνικού λογοτεχνικού Τύπου». Η αντοχή της είναι εντυπωσιακή για τα ελληνικά εκδοτικά δεδομένα και οφείλεται στην υποστήριξη του εκδοτικού οίκου της «Εστίας» από το πρώτο της τεύχος. Η διάρκειά της, η υπόληψη του εκδοτικού οίκου, το γεγονός ότι από τις σελίδες της πέρασαν σχεδόν όλοι οι έλληνες λογοτέχνες και διανοούμενοι, καθώς και το κύρος των προσωπικοτήτων που διηύθυναν το περιοδικό έχουν εδραιώσει τη φήμη του ως έγκριτου και σοβαρού περιοδικού.

Γλωσσική ανεκτικότητα και πολιτική αμεροληψία

Πρώτος διευθυντής, από το 1927 ως το 1932, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος. Σε μια εποχή που το γλωσσικό ήταν ακόμη ζέον ζήτημα, ο Ξενόπουλος επιλέγει μια ήπια δημοτική, που όμως δεν επιβάλλεται στους συνεργάτες. Εχουν το ελεύθερο να χρησιμοποιούν τη μορφή της γλώσσας και την ορθογραφία που προτιμούν. Τη γλωσσική ανεξιθρησκία θα ακολουθήσει και η πολιτική ανεξιθρησκία. Αυτή η γλωσσική και πολιτική ανεκτικότητα του περιοδικού ήταν ένας ακόμη παράγοντας που εξασφάλιζε ευρύ πεδίο συνεργατών. Στο πρώτο μέρος του, το περιοδικό δημοσιεύει λογοτεχνικά και κριτικά κείμενα ή μεγάλα ρεπορτάζ και έρευνες για τη φιλολογική ζωή και το ελληνικό βιβλίο. Στο δεύτερο μέρος δημοσιεύονται βιβλιοκρισίες και ειδήσεις από τον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού.

Ο Πέτρος Χάρης και οι άλλοι

Εκείνος που πιστώνεται την εδραίωση του περιοδικού στη συνείδηση των αναγνωστών και της φιλολογικής κοινότητας είναι ο Πέτρος Χάρης, ο επί πεντηκονταετία διευθυντής του. Ποιητής, κριτικός και γαμπρός του Ξενόπουλου, συνδιηύθυνε μαζί του το περιοδικό από το 1933 ως το 1934. Μετά την αποχώρηση του Ξενόπουλου συνέχισε ως διευθυντής μέχρι το 1987.

Τον διαδέχθηκε ο συγγραφέας, κριτικός και μεταφραστής Ευάγγελος Ν. Μόσχος ως τον Ιούνιο του 1998. Ακολούθησε ο δοκιμιογράφος Σταύρος Ζουμπουλάκης, μετέπειτα πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Από τον Δεκέμβριο του 2012 το περιοδικό κυκλοφορεί ανά τρίμηνο, με διευθυντή τον ιστορικό και πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Νίκο Καραπιδάκη.

Εμπεριστατωμένα, πολυφωνικά αφιερώματα

Ωστόσο, τα αφιερώματα δεν είναι πρόσφατη πρακτική της «Νέας Εστίας». Ξεκινούν από τα Χριστούγεννα του 1931 και απλώνονται στον χρόνο με διάφορες, επετειακού χαρακτήρα συνήθως, αφορμές. Τα αφιερώματα του περιοδικού σε σημαντικές προσωπικότητες του λόγου και των ιδεών αποτελούν τόμους που λειτουργούν για τον αμύητο αναγνώστη ως εισαγωγές στο έργο των συγγραφέων αυτών. Ταυτόχρονα εφοδιάζουν τον εξειδικευμένο μελετητή με ανέκδοτα κείμενα, νέες ερμηνείες, κριτικές αποτιμήσεις και επισκόπηση της πρόσληψης του συγγραφέα. Για τον αναγνώστη που χρειάζεται μια εμπεριστατωμένη, σφαιρική και πολυφωνική προσέγγιση ενός λογοτέχνη, τα αφιερώματα της «Νέας Εστίας» είναι το βασικό σημείο εκκίνησης.

Από τα αφιερώματα αυτά, «Το Βήμα» έχει επιλέξει για τους αναγνώστες του εκείνα που αφορούν τέσσερις μείζονες λογοτέχνες: τον Γιώργο Σεφέρη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Οδυσσέα Ελύτη.

Ο Σεφέρης συνεργάτης της «Νέας Εστίας»

Στον Σεφέρη το περιοδικό αφιέρωσε ολόκληρο το τεύχος 1087. Κυκλοφορεί στις 15 Οκτωβρίου 1972, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, στις 20 Σεπτεμβρίου 1971. Ο Πέτρος Χάρης στο εισαγωγικό του σημείωμα υπενθυμίζει ότι η πρώτη μεταφραστική δοκιμή του Σεφέρη στη «Νέα Εστία», τον Ιούλιο του 1928, υπογράφοντας ως Γ. Σεφεριάδης τη μετάφραση του κειμένου «Μια βραδιά με τον κύριο Τεστ» του Πολ Βαλερί. Θυμίζει επίσης ότι από τη «Νέα Εστία» υψώθηκε η κριτική φωνή του Παλαμά το 1931, που κρίνοντας το πρώτο ποιητικό βιβλίο του Σεφέρη, τον αναγνώριζε ως ποιητή. Εκεί επίσης δημοσίευσε ο Σεφέρης δύο από τα πρώτα του ποιήματα το 1932. Υπογραμμίζοντας τη σχέση του ποιητή με το περιοδικό, ο Χάρης εξηγεί ότι σκοπός του αφιερώματος είναι να αναδείξει το σύνολο του συγγραφικού προσώπου του Σεφέρη.

Επίσης κάνει λόγο για τον πεζογράφο Σεφέρη, τονίζοντας ότι τα δοκίμιά του είναι ισότιμα με τα πεζά του. Ετσι φώτισε μια πλευρά του σεφερικού έργου την οποία θεωρούμε αχώριστη από την ποιητική του δημιουργία και χαρακτηρίζει τον Σεφέρη ως δημόσιο διανοούμενο. Ο Μηνάς Δημάκης εξηγεί γιατί ο Σεφέρης είναι μια αντιπροσωπευτική φωνή των γραμμάτων μας. Δύο κείμενα, του Ανδρέα Καραντώνη και του Θεόδωρου Ξύδη, παρουσιάζουν τον Σεφέρη ως μεταφραστή του Ασματος Ασμάτων και της Αποκάλυψης του Ιωάννη.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει εκλογή από το έργο του ποιητή, βιογραφικό σχεδίασμα και σημαντική κριτικογραφία που παρουσιάζει πώς είδε η κριτική το πρώτο φανέρωμα του Σεφέρη. Ο Κατσίμπαλης δημοσιεύει την ανέκδοτη ως τότε «Μπαλλάδα» από χειρόγραφο που του είχε χαρίσει ο ποιητής το 1931. Το περιοδικό δημοσιεύει επίσης ένα ανέκδοτο ντοκουμέντο, το πρακτικό της βράβευσης του Σεφέρη με το Επαθλο Παλαμά το 1947.

Μαζί

VITA

Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα

 

Μυστικά καλής ζωής από την Κάτια Δέδε.

Make up tips από το Παρίσι. Είναι γοητευτικές, κομψές, ανεπιτήδευτα όμορφες και περιποιημένες χωρίς να φαίνεται ότι προσπάθησαν πολύ. Ο λόγος για τις Παριζιάνες. Μα ποιο είναι επιτέλους το μυστικό που τις κάνει τόσο ξεχωριστές;

Πλάνο υγείας. Τι να ελέγξετε και πότε. Πριν προγραμματίσετε τις ετήσιες εξετάσεις προληπτικού ελέγχου, μάθετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε πριν από την κάθε εξέταση, αλλά και σε ποιες χρονικές περιόδους είναι καλύτερα να τις πραγματοποιήσετε.

Αποτοξίνωση για αδυνάτισμα και ευεξία. Ενα διατροφικό διάλειμμα μετά τις παρασπονδίες των γιορτών είναι ό,τι πρέπει για τη σιλουέτα και για την υγεία μας.

Γιόγκα το πρωί στο σπίτι. Προτάσεις για ασκήσεις όταν ξυπνήσουμε πριν φύγουμε για την εργασίας μας. Θα βοηθήσουν να ενεργοποιηθούν το σώμα και ο νους και θα μας γεμίσουν ενέργεια για όλη την ημέρα.

Φροντίδα στο κρύο. Πώς να περιποιηθούμε τα ευάλωτα στο κρύο χαρακτηριστικά μας.

Αλλάζουμε τώρα. Ζούμε τη ζωή που θέλουμε.

Βιταμίνη DΕχουμε όση πρέπει; Είναι η μοναδική βιταμίνη που συντίθεται με τη βοήθεια του ήλιου. Ομως παρότι ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα, η επάρκειά μας σε αυτή δεν είναι αυτονόητη.

Αμυνα στην πόλη. Η άνθηση των καλλυντικών κατά της περιβαλλοντικής μόλυνσης μας κάνει να αναρωτιόμαστε: Μπορεί πράγματι μια κρέμα να προστατεύσει το δέρμα από την ατμόσφαιρα της πόλης.

VITA. Η ζωή στα καλύτερά της!

ΥΓΕΙΑ – ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – FITNESS BEAUTY MODA

Και

ΒHMAgazino.

Και στην απλή έκδοση των €2.