Όταν μιλάτε στο μωρό, βοηθάτε στη γλωσσική και επικοινωνιακή ανάπτυξή του. Όσο περισσότερο το κάνετε, τόσο το καλύτερο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γονείς που το κάνουν χρησιμοποιούν πολλούς διαφορετικούς ήχους και λέξεις. Έτσι κατανοούν τη γλώσσα που μιλάτε και αυξάνετε τον αριθμό των λέξεων που θα χρησιμοποιήσει το ίδιο αργότερα. Τι να του λέτε; Ξεκινήστε από τα απλά της καθημερινότητας ή μιλήστε για αυτά που σας δείχνει με το χέρι του όταν βγαίνετε έξω.

Να του μιλάτε συνέχεια, αλλά να θυμάστε ότι τα μωρά θέλουν και λίγη ησυχία, οπότε αν το δείτε να κουράζεται, να μην σας απαντά ή γκρινιάζει, σεβαστείτε το. Εξάλλου, σημαντικό ρόλο παίζει και η προσωπικότητά του. Μην σκέφτεστε το πότε πρέπει να ξεκινήσετε. Αφού το κάνετε ενώ είναι ακόμα στη μήτρα σας, λειτουργεί και μετά τον τοκετό. Θα επικοινωνήσει μαζί σας μέσω του κλάματος ή των εκφράσεων του προσώπου. Η ήρεμη και ζεστή επικοινωνία δημιουργεί όμορφες εμπειρίες μεταξύ σας και θα θέλει να τις επαναλάβει και στην ενήλικη ζωή του.

Εναρμονιστείτε με το παιδί. Κλείστε ό,τι σας αποσπά, όπως είναι η τηλεόραση ή το κινητό. Ακούστε αυτό που προσπαθεί να πει το παιδί μέσα από τις χειρονομίες και τους ήχους. Κάντε φυσικές παύσεις και να ξέρετε πότε να σταματάτε το διάλογο. Όταν του μιλάτε, να χρησιμοποιείτε πολλές χειρονομίες και εκφράσεις και να εξηγείτε τις δύσκολες λέξεις.

Ξεκινήστε από τώρα τα παραμύθια και τα τραγουδάκια και συνδυάστε τα με πολλές αγκαλιές και φιλιά.