Όχι, δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να μην είναι ούτε και ευχάριστο. Η υπνοβασία συμβαίνει συνήθως μέσα στο βαθύ ύπνο οπότε το παιδί, όχι μόνο θα δυσκολευτεί να ξυπνήσει, αλλά είναι και πιθανό να μην ξέρει πού βρίσκεται όταν το ξυπνήσετε. Η καλύτερη λύση είναι να οδηγήσετε απαλά το παιδί στο κρεβάτι του.

Δεν είναι καθόλου σπάνιο για ένα παιδί να υπνοβατεί. Απλώς υποχωρεί σταδιακά καθώς μεγαλώνει. Οι πηγές λένε ότι το 15% των παιδιών ηλικίας 3 έως 6 ετών υπνοβατεί, ενώ μόνο το 6% των παιδιών που ξεκινούν το σχολείο συνεχίζει να το κάνει.

Επειδή οι περισσότεροι υπνοβάτες σηκώνονται από το κρεβάτι τους μία με δύο ώρες αφού κοιμηθούν, συνήθως ανακαλύπτονται από τους γονείς που δεν έχουν ξαπλώσει ακόμα. Όταν το δείτε, φροντίστε να το προστατεύσετε από εμπόδια μέσα στο σπίτι και να έχετε πάντα ένα ασφαλές τείχος στις σκάλες. Να έχετε κλειδωμένα τα παράθυρα και τις πόρτες. Τα παιδιά που υπνοβατούν, τείνουν να το κάνουν όταν έχουν πυρετό, είναι πολύ κουρασμένα ή αγχωμένα. Ή επειδή θέλουν να ουρήσουν και νιώθουν πίεση. Αν δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, όπως η άπνοια, τα παιδιά το ξεπερνούν στις πρώτες τάξεις του σχολείου.