Το μοίρασμα είναι ζωτική δεξιότητα της ζωής. Είναι κάτι που όλα τα παιδιά χρειάζεται να γνωρίζουν ώστε να κάνουν φίλους και να παίζουν συνεργατικά. Το παιδί το ανακαλύπτει στην πράξη όταν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή όταν βρίσκεται σε χώρο με άλλα παιδάκια. Αλλά το παιδί μαθαίνει πολλά και από τους γονείς του όταν τους παρακολουθεί. Αν δηλαδή ξέρετε να περιμένετε τη σειρά σας και να μοιράζεστε, το παιδί θα σας μιμηθεί.

Όταν βλέπετε το παιδί σας να περιμένει τη σειρά του, επιβραβεύστε το. Αλλά κάντε το ίδιο και με τα άλλα παιδιά που επιδεικνύουν ανάλογη συμπεριφορά.

Όταν δεν μοιράζεται, χρειάζεται απλά εξάσκηση και υποστήριξη για να το πετύχει. Δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγετε τα ραντεβού για παιχνίδι με τα άλλα παιδιά. Απλώς είναι σημαντικό να είστε παρούσα και να επιβλέπετε το παιχνίδι. Θυμίστε του ότι μπορεί να μοιραστεί ένα παιχνίδι και πείτε μπράβο όταν το κάνει. Αν το παιδί είναι άνω των 3 ετών, βοηθάει να δημιουργήσετε συνέπειες όταν δεν μοιράζεται. Τι σημαίνει αυτό; Αν το παιδί δεν μοιράζεται το τραινάκι του, πάρτε το ώστε να μην παίξει κανείς με αυτό. Εάν κρίνετε ότι είναι έτοιμη να το μοιραστούν, μπορείτε να το ξαναδώσετε.

Το μοίρασμα ανάλογα με την ηλικία

Τα πολύ μικρά παιδιά (1-3 ετών) δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τι σημαίνει μοίρασμα. Νιώθουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου και τους ανήκουν τα πάντα. Βοηθά το να τα ενθαρρύνετε όταν μοιράζονται και να τους καθοδηγείτε στο παιχνίδι.  Μετά τα 3 έτη, μπορείτε να εντάξετε τις συνέπειες στο παιχνίδι αλλά και να τους μιλάτε για το τι σημαίνει μοίρασμα και πώς νιώθει το άλλο παιδάκι. Να έχετε όμως ρεαλιστικές προσδοκίες και να θυμάστε ότι το παιδί τώρα ανακαλύπτει τον εαυτό του. Όταν πηγαίνουν στο σχολείο, έχουν το αίσθημα του δικαίου και τους δίνονται πολλές ευκαιρίες να εξασκήσουν την υπομονή.