Κάποιες γυναίκες νιώθουν πολύ καλά με την ιδέα της καισαρικής ενώ άλλες μπορεί να βιώσουν λύπη ή απογοήτευση επειδή δεν γέννησαν με τον πιο κλασικό τρόπο. Το σημαντικότερο είναι να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και να θυμάστε ότι πρέπει να φροντίσετε τόσο το μωρό όσο και τον εαυτό σας. Η σωματική ανάρρωση θα πάρει λίγο περισσότερο καιρό ειδικά αν υπήρξαν επιπλοκές στη γέννα.

Είναι οκ να ζητήσετε βοήθεια οποιαδήποτε στιγμή, αλλά ειδικά τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά την καισαρική. Πείτε στην οικογένεια, το σύντροφο και τους φίλους σας τι είναι αυτό που χρειάζεστε. Μην νιώσετε άσχημα εάν πρέπει κάποιος άλλος να βάζει σκούπα και να κρεμάει τα πλυμένα ρούχα γιατί αυτές οι δραστηριότητες επιβαρύνουν την πληγή της καισαρικής τομής. Αν δεν μπορείτε να σηκώσετε το μεγαλύτερο παιδί, βάλτε το να καθίσει δίπλα σας για το διάστημα της ανάρρωσης. Επίσης, είναι καλύτερο να αποφύγετε την οδήγηση τις πρώτες εβδομάδες.

Να θυμάστε ότι μία χαλαρή βόλτα κάθε μέρα βοηθά στη βελτίωση της σωματικής υγείας. Οι τροφές με πλούσιες φυτικές ίνες αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα ενώ η συνεχής ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική και για το θηλασμό.

Η αλλαγή στη σχέση με το σύντροφο. Όπως και στην περίπτωση του κλασικού τοκετού, η επιστροφή στο σεξ μπορεί να καθυστερήσει. Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε και μην νιώθετε ενοχικά.

Οι ιδανικές στάσεις θηλασμού μετά την καισαρική:

  • Καθιστή με ένα μαξιλάρι στην κοιλιά για να στηρίζει το μωρό και να προστατεύει την πληγή
  • Ξαπλωμένη στο πλάι
  • Κρατάτε το μωρό κάτω από τη μασχάλη σας με τα πόδια του να είναι προς την πλάτη σας.