Η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να γίνει ένα θέμα που προκαλεί ντροπή στο παιδί, αλλά δεν είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια. Η πιο συνηθισμένη ηλικία είναι τα 5 με 6 έτη αλλά μπορεί να συνεχιστεί και μέχρι τα 11. Αν και το παιδί το ξεπερνά από μόνο του, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί με διάφορους τρόπους.

  1. Μην επιρρίπτετε ευθύνες. Με το να θυμώνετε για αυτήν του τη ‘συνήθεια’ ή να το τιμωρείτε, απλά προσθέτει πίεση και επιδεινώνει το πρόβλημα. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να του δώσετε την αγάπη σας και να μην το κάνετε να νιώθει ντροπή για κάτι που συμβαίνει χωρίς τη θέλησή του.
  2. Μιλήστε με τον παιδίατρο. Ο ειδικός θα σας προσφέρει σωστές συμβουλές και θα παρακολουθεί την πρόοδο του παιδιού πάνω στο θέμα. Εσείς μπορείτε να κατατοπίσετε το γιατρό, σε περίπτωση που συμβαίνουν αλλαγές στο σπίτι και είναι συναισθηματικής φύσεως.
  3. Ενθαρρύνετε την επίσκεψη στην τουαλέτα πριν κοιμηθεί. Εάν αδειάσει την ουρήθρα του πριν κοιμηθεί, μειώνονται και οι πιθανότητες να βρέξει το κρεβάτι του. Αυτό δεν θα λύσει απαραίτητα το πρόβλημα, αλλά μπορεί να το περιορίσει.
  4. Ελέγξτε μήπως υπάρχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Είναι σύνηθες όταν υπάρχει πρόβλημα ενούρησης γιατί πιέζει την ουρήθρα. Αν όντως είναι δυσκοίλιο, αυξήστε την ποσότητα νερού, τα φρούτα και τα λαχανικά.
  5. Κάντε υπομονή αλλά κυρίως κρατήστε ανοιχτή την επικοινωνία με το παιδί. Μπορεί το πρόβλημα να υπάρχει λόγω άγχους ή πίεσης και ίσως βοηθηθεί με το να νιώθει ότι μπορεί να σας μιλήσει για όλα όσα το απασχολούν στην καθημερινότητά του. Αυτό όμως προϋποθέτει να μην νιώθει ότι γίνεστε επικριτική.