Αυτήν την εβδομάδα, οι κορυφαίοι μύθοι του Αισώπου, γραμμένοι ειδικά για παιδιά, σε μία συλλεκτική, εικονογραφημένη, σκληρόδετη έκδοση. Από τον τζίτζηκα και τον μέρμηγκα, τον λαγό και τη χελώνα, μέχρι την κότα με τα χρυσά αυγά και την αλεπού και τα σταφύλια.

Οι διαχρονικοί μύθοι του Αισώπου, που διαμόρφωσαν τη λαϊκή σοφία και παράδοση, επιβίωσαν περισσότερα από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, μεταφράστηκαν και αγαπήθηκαν παγκοσμίως και άσκησαν επιρροή στον δυτικό πολιτισμό.

Η ζωή του Αίσωπου, στον οποίο οι αρχαίες πηγές αποδίδουν τους πασίγνωστους διδακτικούς μύθους, έχει περάσει στον χώρο του θρύλου. Στην εισαγωγή της έκδοσης —που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1954— υιοθετούνται κάποιες από τις συχνά αντιφατικές πληροφορίες της πλούσιας παράδοσης για τον βίο του, η οποία, διόλου τυχαία, έχει ονομαστεί «μυθιστόρημα του Αισώπου». Κάπου στο β΄ μισό του 6ου αιώνα π.Χ., πάντως, υπήρξε πράγματι ένας χαρισματικός αφηγητής που έγινε ο βασικός εισηγητής των διδακτικών μύθων στον ελλαδικό χώρο και ο οποίος ταυτίζεται με τον Αίσωπο. Οι παραβολικές διδαχές των αισώπειων μύθων, τα πρώτα αλληγορικά παραμύθια, επιβίωσαν  περισσότερα από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, μεταφράστηκαν κι αγαπήθηκαν παγκοσμίως, και άσκησαν επιρροή στον δυτικό πολιτισμό.

Η διασκευή των μύθων στην έκδοση αυτή, από τη Γεωργία Ταρσούλη (1916-1986) αποδεικνύει ότι δικαίως η συγγραφέας, και επί χρόνια συντάκτρια του θρυλικού περιοδικού «Η Διάπλαση των Παίδων», συγκαταλέγεται στις κορυφαίες μορφές της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας.

Μαζί

Ο Μιχάλης Ράπτης ή Πάμπλο παρουσιάζει τον

«Ανδρέα Γ. Παπανδρέου»

Μην χάσετε τον δεύτερο τόμο της ιστορικής προσφοράς.

Μέσα από κείμενα που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Από τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του πορείας ως τον θάνατό του.

Τα πρώτα βήματα, η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, η άνοδος στην εξουσία, η Αλλαγή και η πρωθυπουργία.

Οι πολιτικές του απόψεις, οι ιδέες του για την οικονομία, την κοινωνία, τους νέους και την εξωτερική πολιτική.

Ο Μιχάλης Ν. Ράπτης (1911 – 1996), γνωστός σ’ όλο τον κόσμο με το ψευδώνυμο «Μισέλ Πάμπλο», ήταν γενικός γραμματέας της Τετάρτης Διεθνούς. Διετέλεσε σύμβουλος του αλγερινού Προέδρου Αχμέντ Μπεν Μπελά, του Σαλβαδόρ Αλιέντε, του Φρανσουά Μιτεράν και των Τσε Γκεβάρα – Φιντέλ Κάστρο. Με τον Ανδρέα Παπανδρέου γνωρίζονταν από τα νεανικά χρόνια τους και τον θεωρούσε δάσκαλό του στην πολιτική.

Ακολουθήστε το στο Google News