Ακόμη και αν μεγαλώνετε το πιο ευγενικό παιδάκι, το πιθανότερο είναι ότι θα έρθει μία μέρα που θα το ακούσετε να χρησιμοποιεί κάποιον άσχημο χαρακτηρισμό για κάποιο φίλο του – ή και για εσάς. Όσο δυσάρεστα και αν σας ξαφνιάσει, αν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό δεν συνεπάγεται ότι το μικρό σας θα καταλήξει να κοροϊδεύει τους συμμαθητές του στο σχολείο. Αρκεί να κάνετε τα κατάλληλα βήματα ώστε αυτού του είδους οι αντιδράσεις να μην του γίνουν συνήθεια.

Ελέγξτε την πηγή

Πολλές φορές τα παιδιά επαναλαμβάνουν κάτι που άκουσαν στην τηλεόραση χωρίς να αντιλαμβάνονται το περιεχόμενό του. Σε αρκετά τηλεοπτικά προγράμματα μάλιστα, ο αρνητικός χαρακτηρισμός χρησιμοποιείται ως αστείο.

Φανείτε ψύχραιμοι

Είτε έχει αίσθηση του τι λέει είτε όχι, το πιθανότερο είναι ότι το κάνει για να τραβήξει την – θετική ή αρνητική – προσοχή. Επομένως αν δεν του την προσφέρετε θα εξαφανίσετε μια από τις κυριότερες αιτίες του κακού. Πείτε του ήρεμα ότι αυτές οι λέξεις δεν επιτρέπονται στο σπίτι σας.

Εμφυσήστε του ενσυναίσθηση

Το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η λέξη που χρησιμοποιεί αλλά ο πιθανός αντίκτυπός της επάνω στους άλλους. Ρωτήστε το πώς θα ένιωθε αν κάποιος έλεγε την ίδια λέξη για εκείνο και εξηγήστε του πως τα λόγια μας έχουν την ικανότητα να πληγώνουν πολύ τους άλλους.

Μάθετέ του να θυμώνει σωστά

Αν η αιτία για τη συμπεριφορά του είναι η ένταση που επιθυμεί να εκτονώσει, προτείνετέ του υγιείς τρόπους να εκφράζει τον θυμό του. Πείτε του: «Ξέρω ότι θύμωσες γιατί σου είπα πως πρέπει να κλείσουμε την τηλεόραση, όμως μπορούσες να μου το πεις χωρίς να με χαρακτηρίσεις χαζή».

Αναγνωρίστε τις προσπάθειές του

Όταν αρχίσει να υιοθετεί τη συμπεριφορά που του προτείνατε, μην το αφήσετε να νιώσει ότι σας πέρασε αδιάφορο. Πείτε του «Μπράβο σου που είπες στον φίλο σου ότι θύμωσες χωρίς να χρησιμοποιήσεις άσχημα λόγια».

Δώστε του προσοχή

Ειδικά αν και οι δύο γονείς είστε πολυάσχολοι, ενδέχεται το μικρό σας με αυτόν τον τρόπο να διεκδικεί τον χρόνο σας, έστω και αν τον αφιερώσετε για να το μαλώσετε. Φροντίστε να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί και η συμπεριφορά του θα βελτιωθεί σύντομα.

Το ίδιο ισχύει και για εσάς

Προσέξτε τι λέξεις χρησιμοποιείτε όταν μιλάτε μπροστά στο παιδί για τα παράπονα που έχετε με ένα φίλο ή τον διευθυντή σας. Επίσης, όσο και αν σας εκνευρίζει κάποιες φορές, αν εκφράζετε την έντασή σας λέγοντάς του ότι «κάνει σαν κακομαθημένο», είναι απολύτως φυσιολογικό να θεωρήσει ότι έχει το δικαίωμα να κάνει το ίδιο. Αν σας ξεφύγει, ζητήστε του συγγνώμη και πείτε του ότι αναγνωρίζετε πως ήταν λάθος σας και πως υπόσχεστε ότι δεν θα επαναληφθεί.