Η ζωή των μικρών μας μάς φαίνεται απλή – ενδεχομένως ονειρικά απλή – όμως εκείνα δεν τη βιώνουν ακριβώς έτσι. Κάθε γεγονός και κάθε συναίσθημα είναι πολύ καινούριο για εκείνα και δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη τους κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους να εκφραστούν. Έτσι, πολλές φορές καταφεύγουν στην επιθετικότητα, είτε αυτή εκφράζεται με φωνές, είτε με χτυπήματα και δαγκώματα. Δική μας δουλειά είναι να τους δείξουμε πώς να διοχετεύουν τα αισθήματά τους με υγιή τρόπο, και τα παρακάτω απλά βήματα ίσως αρκούν για να τα καταφέρουμε.

Βάλτε όρια και τηρήστε τα

Πρώτα από όλα το παιδί θα πρέπει να ξέρει ποιες συμπεριφορές δεν του επιτρέπονται και γιατί. Όταν είστε σίγουροι ότι έχει καταλάβει ότι αυτό που κάνει είναι λάθος, θα πρέπει να φροντίζετε να υπάρχουν συνέπειες όταν παραβαίνει τους κανόνες, τις οποίες δεν θα εφαρμόζετε μόνο εσείς αλλά και όλοι όσοι συμμετέχουν στη φροντίδα και την ανατροφή του.

Προσφέρετε εναλλακτικές

Κάποια παιδιά παύουν να γίνονται βίαια όταν έχουν την ευκαιρία να συζητούν αυτά που νιώθουν. Άλλα έχουν ανάγκη από μια άλλη δραστηριότητα στην οποία να εκτονώνουν την έντασή τους όταν θυμώνουν ή στεναχωριούνται, όπως το να χτυπούν ένα μαξιλάρι ή να χορεύουν. Βρείτε τι βοηθά το δικό σας παιδί και υπενθυμίζετέ του ότι έχει αυτή την επιλογή.

Διδάξτε του αυτοσυγκράτηση

Με την καθοδήγησή σας σταδιακά θα μάθει να σκέφτεται πριν δράσει αντί να λειτουργεί ενστικτωδώς. Κανένα παιδί δεν γεννιέται με την ικανότητα να ελέγχει τα συναισθήματά του, αλλά όλα μπορούν να την αναπτύξουν.

Αποφύγετε τη σωματική τιμωρία

Αν χτυπάτε το παιδί για να το τιμωρήσετε του μαθαίνετε ότι έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία για να διορθώσει μια συμπεριφορά που δεν του αρέσει.

Προωθήστε την ευαισθησία

Συχνά οι γονείς – ιδιαίτερα όταν μεγαλώνουν αγόρια – χρησιμοποιούν τη λέξη «σκληρός» ως έπαινο. Αυτό όμως ωθεί τα παιδιά στο να εκδηλώσουν συμπεριφορές που ανταποκρίνονται σε αυτή τη λέξη ως τρόπο για να κερδίσουν την επιβεβαίωση των γονιών τους. Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν και τα χτυπήματα.

Γίνετε το καλό παράδειγμα

Βλέποντάς σας να αντιμετωπίζετε με ψυχραιμία τα προβλήματα που προκύπτουν ή να επιχειρείτε να ηρεμήσετε τον εαυτό σας όταν εκνευρίζεστε, το πιθανότερο είναι το παιδί να σας μιμηθεί.

Δείξτε την αγάπη σας

Μην υποτιμάτε ποτέ τα συναισθήματά του και χαρίστε του μια μεγάλη αγκαλιά όταν δυσανασχετεί. Τα παιδιά τείνουν να ηρεμούν όταν αισθάνονται ότι οι γονείς τους είναι εκεί, τα αγαπούν και τα αποδέχονται.