Αν και τα περισσότερα χαρακτηριστικά των παιδιών μας προκύπτουν από τον τρόπο που τα μεγαλώνουμε, δεν έχουν όλα τα νεογέννητα την ίδια συμπεριφορά. Ένα τέτοιο στοιχείο που σίγουρα δεν σας έχει περάσει απαρατήρητο, είναι η σχέση του μωρού σας με τον ύπνο. Δυστυχώς, δεν στέκονται όλοι οι γονείς εξίσου τυχεροί σε αυτό τον τομέα. Ορισμένα βρέφη κοιμούνται εξ αρχής αρκετές ώρες, το δικό σας όμως μοιάζει αποφασισμένο να μην κλείσει μάτι ποτέ! Όσα νανουρίσματα και αν του πείτε, όσο κουρασμένο και αν μοιάζει στα χέρια σας, με το που το ακουμπάτε στο στρωματάκι του, ξαφνικά βρίσκεται και πάλι σε πλήρη εγρήγορση. Και όταν εκείνο είναι ξύπνιο, το ίδιο ισχύει και για εσάς. Υπάρχει κάποιος τρόπος η οικογένειά σας να θυμηθεί τι σημαίνει ξεκούραση;

Πώς θα κοιμίσετε το νεογέννητο

Μη βιάζεστε

Αν ανοίγει τα μάτια του κάθε φορά που το αφήνετε από τα χέρια σας, ίσως δεν του δίνετε αρκετό χρόνο για να κοιμηθεί βαθιά. Περιμένετε 15 με 20 λεπτά από τη στιγμή που θα αποκοιμηθεί ή σηκώστε το ένα χεράκι του και αφήστε το. Αν το κουνήσει, είναι ακόμη στο πρώτο στάδιο του ύπνου. Αν το χεράκι πέσει στο πλάι του σώματός του, έχει κοιμηθεί καλά και μπορείτε όντως να το ακουμπήσετε στην κούνια του.

Αφήστε το να προσπαθήσει

Να μια φράση που δεν ακούτε για πρώτη φορά: Ίσως φταίει το άγχος σας! Όταν το μωρό ανοίγει τα μάτια του αλλά δεν κλαίει, μην βιάζεστε να το ξαναπάρετε στην αγκαλιά σας. Αν το αφήσετε, δεν αποκλείεται να καταφέρει να αποκοιμηθεί και πάλι χωρίς τη βοήθειά σας.

Φασκιώστε το

Το φάσκιωμα βοηθά τα μωρά να απολαύσουν τον ύπνο για περισσότερη ώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί κρατά σταθερά τα άκρα τους, τα οποία τείνουν να κινούνται απότομα κατά τη διάρκεια του ύπνου και να τα ξυπνούν. Ωστόσο, καθώς οι απόψεις για αυτή την παραδοσιακή πρακτική διίστανται, πριν αρχίσετε να τυλίγετε το μωράκι σας, πάρτε τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου. Και βεβαιωθείτε πως έχετε μάθει να το κάνετε σωστά!

Κάντε θόρυβο

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήστε συσκευές λευκού θορύβου. Αυτοί οι ήχοι προσπαθούν να μιμηθούν το περιβάλλον της μήτρας, χαλαρώνοντας τα μωρά και κάνοντάς τα να κοιμηθούν πιο εύκολα και για περισσότερη ώρα.

Κρατήστε το όρθιο

Μην το βάλετε να ξαπλώσει αμέσως αφού το ταΐσετε. Κρατώντας το όρθιο έστω και για πέντε λεπτά, το βοηθάτε να χωνέψει καλύτερα το φαγητό του και αποφεύγετε ενοχλήσεις που θα το κρατούσαν ξύπνιο.

Ελευθερώστε τα χέρια σας

Δυστυχώς, κάποιες φορές δεν θα πετυχαίνει τίποτα από όλα αυτά. Μπορεί να μην είστε σε θέση να κοιμηθείτε όταν το νεογέννητο είναι ξύπνιο, όμως τουλάχιστον μπορείτε να ελευθερώσετε τα χέρια σας. Μη διστάζετε να χρησιμοποιήσετε τον μάρσιπο ώστε εκείνο να χαίρεται τη σωματική σας επαφή και εσείς να καταφέρετε να κάνετε τις δουλειές που αναγκάζεστε να αγνοείτε διαρκώς ή να το αφήνετε για λίγο στο ριλάξ.