Ο 5ος αιώνας είναι ο μεγάλος αιώνας της Αθήνας, της αθηναϊκής δημοκρατίας, της ακμής, της τραγωδίας και της γέννησης της Ιστορίας, με τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη. Ο «πατέρας της Ιστορίας», όπως χαρακτήρισε τον Ηρόδοτο ο Κικέρων τον 1º αιώνα π.Χ., είναι ο πρώτος ο οποίος δεν είναι απλώς ο χρονογράφος που περιορίζεται στο να παραθέτει τα γεγονότα, αλλά τα αντικρίζει με ιστορική αίσθηση κατά την έννοια ότι αναζητεί την αιτιότητά τους και επιχειρεί να εξαγάγει συμπεράσματα.

Αυτή την εβδομάδα,

«Πολύμνια», ο πρώτος τόμος

Στην αρχή της «Πολύμνιας» μας δίνεται η εικόνα ενός εξοργισμένου Δαρείου. Και ο λόγος για τον οποίο ο πέρσης βασιλιάς βρίσκεται στην κατάσταση αυτή δεν είναι άλλος από την αποτυχημένη περσική εκστρατεία του 490 π.Χ. εναντίον της Ελλάδας. Πρόκειται όμως για μία αποτυχία, η οποία όχι μόνο δεν θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά για τον ίδιο, αλλά αντίθετα θα τον εξωθήσει σε μια νέα εκστρατεία. Θα ακολουθήσει όμως ο θάνατος του Δαρείου, οπότε την εκστρατεία θα κληθεί να πραγματοποιήσει ο γιος του Ξέρξης. Και πράγματι, δύο χρόνια μετά, θα αποφασίσει την εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας. Θα επακολουθήσουν εκτεταμένες προετοιμασίες που θα διαρκέσουν πέντε ολόκληρα χρόνια.

Ο Ηρόδοτος και το έργο του

Το έργο του Ηρόδοτου διαιρέθηκε από τους αλεξανδρινούς λογίους σε εννέα βιβλία. Το καθένα από αυτά τιτλοφορείται με το όνομα μιας Μούσας, βάσει του περιεχομένου τους. Ο ιστορικός αρχίζει την αφήγησή του με την ακμή της Περσικής Αυτοκρατορίας, συνεχίζει με την ιστορία και την ανθρωπολογία της Αιγύπτου, την κατάκτηση της χώρας αυτής από τους Πέρσες, τις σχέσεις των τελευταίων με τον δυτικό κόσμο, και το έργο του κορυφώνεται με τους Περσικούς Πολέμους. «Ερατώ», «Πολύμνια», «Ουρανία», «Καλλιόπη»: τέσσερα έργα, πολύτιμη πηγή για τα γεγονότα που θεωρείται ότι άρχισαν το 492 και έληξαν το 449 π.X. Οι εχθροπραξίες έφτασαν στο αποκορύφωμά τους κατά το διάστημα των δύο περσικών εισβολών στην κυρίως Ελλάδα ανάμεσα στο 490 και στο 479 π.Χ.

Την καταγραφή αυτών των σημαντικών ιστορικών γεγονότων από τον Ηρόδοτο προσφέρει Το Βήμα, σε έξι τόμους, συστήνοντας ξανά στους αναγνώστες του αυτή την παρατεταμένη αναμέτρηση που κράτησε σχεδόν μισό αιώνα.

Μαζί

4D βιβλία

Τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, πλάσματα του βυθού, πλανήτες, δεινόσαυροι ζωντανεύουν μέσα από τα συναρπαστικά βιβλία που ζωντανεύουν!

-Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή «DEVAR» στο κινητό ή το tablet, από το App Store ή το Google Play

-Σκανάρετε τις εικόνες του βιβλίου και αφεθείτε στη μαγεία!

Ενα όμορφο δώρο για τα παιδιά μας!

Αυτή την εβδομάδα

Ανθρώπινα Οργανα

Το πιο ζωντανό μάθημα ανατομίας!

Κρατήστε στα χέρια σας μία καρδιά και κάντε μια βόλτα στα αγγεία του σώματος!

Μελετήστε τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Από τι αποτελούνται και πώς λειτουργούν!

Ενα τρισδιάστατο μοντέλο ανθρώπινου σώματος, βγαίνει μέσα από την οθόνη σας. Μελετήστε το από όλες τις πλευρές. Μετακινήστε τη συσκευή γύρω από το τρισδιάστατο μοντέλο και θα δείτε πώς ονομάζονται τα διάφορα μέρη του σώματος.

Ακόμη

Autohub

Το πληρέστερο ένθετο για το αυτοκίνητο

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Και στην απλή έκδοση των €2.