Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να εξελιχθούν σε ισχυρές προσωπικότητες, ικανές να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους όταν χρειαστεί. Και υπάρχουν τρόποι να τα καταφέρουμε, εξασφαλίζοντας ότι η ψυχική τους δύναμη δεν θα στρέφεται εις βάρος των άλλων.

Πώς θα μεγαλώσετε παιδιά με δυνατούς χαρακτήρες

Πενθήστε μπροστά τους

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, τα μικρά σας θα έρθουν για πρώτη φορά αντιμέτωπα με την έννοια του θανάτου. Είτε πρόκειται για την απώλεια ενός κατοικιδίου, είτε για το πολύ πιο βαρύ πένθος που προκύπτει από τον χαμό ενός αγαπημένου προσώπου, εσείς θα τους δώσετε τα γνωστικά και συναισθηματικά εργαλεία για να το αντιμετωπίσουν. Εξηγήστε τους με ειλικρίνεια, απλότητα και ευαισθησία τι έχει συμβεί. Μην προσπαθήσετε να κρύψετε τον πόνο σας. Απλώς φροντίστε να βλέπουν πως τον αντιμετωπίζετε υγιώς και δεν παραδίνεστε σε αυτόν. Δεν υπάρχει παράδειγμα δύναμης χαρακτήρα που να είναι πιο ισχυρό από αυτό.

Υπομείνετε τη σωματική κόπωση

Η ζωή ενός ενήλικα κρύβει πολλές βαρετές και κοπιαστικές αγγαρείες. Είτε πρόκειται για το πλύσιμο του αυτοκινήτου είτε για το κατέβασμα των χειμερινών ρούχων από το πατάρι, κανείς δεν απολαμβάνει τις δουλειές του σπιτιού. Αντί να γκρινιάζετε ακατάπαυστα, όμως, φροντίστε να δείχνετε στα παιδιά σας τον σωστό τρόπο να τις αντιμετωπίζουν: Με σκληρή δουλειά, διαλείμματα, προετοιμασία και ικανοποίηση για το αποτέλεσμα.

Μην αφήνετε τη δουλειά να σας καταβάλλει

Το εργασιακό στρες δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο και είναι σημαντικό να το συζητάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ωστόσο, όταν το κάνουμε μπροστά στα παιδιά μας, οφείλουμε να επιδεικνύουμε επιπλέον προσοχή. Αν αναφέρεστε στα προβλήματα της δουλειάς με ηρεμία και αναζητάτε τρόπους να τα επιλύσετε – λαμβάνοντας ως παραμέτρους και τα προσόντα σας ως εργαζόμενοι – τα μικρά σας θα μάθουν ότι αν αναγνωρίζουν τις δυνάμεις τους και στηρίζονται σε αυτές, μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Γυμναστείτε οικογενειακώς

Εκτός από το νους υγιής εν σώματι υγιεί, ισχύει και το νους δυνατός σε σώμα δυνατό. Δεν φτάνει μόνο να τα γράψετε σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Το παράδειγμα που τους δίνετε έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να μην παραμελείτε τη σωματική σας άσκηση και, όποτε είναι εφικτό, να γυμνάζεστε όλοι μαζί ως οικογένεια – για παράδειγμα μέσα από έναν μεγάλο περίπατο, έναν «αγώνα» βόλεϊ ή το πατροπαράδοτο κυνηγητό.

Παραστήστε τους υπερήρωες

Δεν υπάρχει παιδί που να μην μαγεύεται από τις ιστορίες των υπερηρώων. Και αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στις υπερδυνάμεις τους, αν και δεν θα ισχυριστούμε ότι δεν παίζουν κεντρικό ρόλο. Η διαδρομή τους, συνήθως, συμπεριλαμβάνει δυσκολίες, συναισθηματικά τραύματα, προσπάθεια και – φυσικά – την αιώνια μάχη του καλού με το κακό. Ζητήστε από τα παιδιά σας να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία και κάντε το ίδιο και εσείς. Εκτός από τη φαντασία τους που θα οργιάσει, αυτό το παιχνίδι μπορεί να συμπεριλάβει και σωματική δραστηριότητα (για παράδειγμα κυνηγητό), αλλά και ευκαιρίες να καλλιεργήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη και την ενσυναίσθηση του μικρού σας. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατήσετε αυτή τη δραστηριότητα αποκλειστικά για τους γιους σας. Αντιθέτως, ίσως είναι οι κόρες σας που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από αυτή, καθώς τα κοινωνικά πρότυπα δεν τους επιτρέπουν πάντα να φανταστούν μια τόσο ισχυρή εκδοχή του εαυτού τους.