Θουκυδίδης «Πελοποννησιακός πόλεμος»

Το εμβληματικό έργο του σπουδαιότερου ιστοριογράφου και εργαλείο ερμηνείας του σύγχρονου κόσμου αποτελεί μέχρι σήμερα οδηγό σκέψης για τους διεθνείς αναλυτές και τη σύγχρονη διπλωματία.

Τα αυθεντικά κείμενα και η μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και αναλύσεις, σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις, μόνο με ΤΟ ΒΗΜΑ.

Αυτή την εβδομάδα ο πρώτος τόμος

Τα γεγονότα μετά τους Περσικούς Πολέμους και όσα προηγήθηκαν του μεγάλου πολέμου, τα αίτια και οι αφορμές που οδήγησαν στον μεγάλο πόλεμο, η εξέλιξη της Αθηναϊκής Συμμαχίας σε Αθηναϊκή Ηγεμονία, η διπλωματική δραστηριότητα που είχε αναληφθεί για να αποφευχθεί ο καταστρεπτικός εμφύλιος πόλεμος.

Θουκυδίδης, ο πρώτος ιστοριογράφος

Ο Θουκυδίδης Ολόρου (περ. 460-399 π.Χ.) συνέγραψε την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου (431-411 π.Χ.). Δεν πρόλαβε, όμως, να ολοκληρώσει το έργο του. Κατέγραψε γεγονότα μέχρι το 411 και η αφήγησή του τελειώνει απότομα στη μέση μιας φράσης, γεγονός που αποδόθηκε σε αιφνίδιο θάνατό του.

Για τη ζωή του Θουκυδίδη δεν γνωρίζουμε πολλά. Γεννήθηκε στον Αλιμο της Αθήνας αλλά καταγόταν από τη Θράκη και είχε εκεί την ιδιοκτησία ενός ορυχείου. Το 424 εκλέχθηκε στρατηγός. Οταν ο σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας επιτέθηκε στην Αμφίπολη, η οποία ανήκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία, ο Θουκυδίδης, που βρισκόταν στην περιοχή ως επικεφαλής μικρού στρατιωτικού σώματος, δεν κατάφερε να την προστατέψει. Οι Αθηναίοι τον τιμώρησαν με εξορία. Πρέπει να επέστρεψε στην Αθήνα είκοσι χρόνια μετά, αφού είδε την ήττα της στον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Η παρουσίαση του Πελοποννησιακού πολέμου (οργάνωση του υλικού, χρονολογική ταξινόμηση και διασύνδεση των γεγονότων, ανίχνευση βαθύτερων κινήτρων των ανθρώπων και των κρατών) γίνεται με τρόπο εκλογικευτικό. Πιστός στο πνευματικό κλίμα της σοφιστικής, στην οποία φαίνεται να μαθήτευσε, ο κορυφαίος αρχαίος έλληνας ιστορικός κρατά έξω από την ερμηνεία του κάθε μεταφυσικό παράγοντα και κάθε θρησκευτική αρχή. Γι’ αυτό και οι αρχαίοι τον χαρακτήρισαν ἠρέμα ἄθεον.

Η γλώσσα του Θουκυδίδη είναι μια παλαιότερη μορφή της αττικής διαλέκτου. Ο λόγος του είναι σύνθετος και περίτεχνος. Βασίζεται συχνά σε αντιθέσεις και υποτάξεις που αποτυπώνουν θαυμάσια αφενός τη σύγκρουση των αντίπαλων δυνάμεων που μάχονται μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι, αφετέρου τη διαπλοκή των ποικίλων αιτίων της ιστορικής πολυπλοκότητας.

Τον έξοχο θουκυδίδειο λόγο μάς μεταφέρουν σε σύγχρονη γλώσσα, κατόπιν πολύμοχθης εργασίας, ο  Α. Ι. Γιαγκόπουλος και οι συνεργάτες του (Θ. Τσιόγκας, Ζ. Μαλαθούνη). Μαζί με τις κατατοπιστικές Εισαγωγές και τα διευκρινιστικά Σχόλια ο αναγνώστης μπορεί να εμβαθύνει στη μελέτη ενός κορυφαίου έργου της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας.

Μαζί

VITA, Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα

  • Ευγενία Σαμαρά. Εξομολογήσεις εν λευκώ!
  • Οδηγός αποτοξίνωσης μετά τις γιορτές: Χάνουμε κιλά, κερδίζουμε υγεία
  • Χρόνια κόπωση; Το τέλειο σχέδιο επανάκαμψης

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Πέιτζ, Ελισον, Μπριν. Οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογικής επανάστασης σε… νέες περιπέτειες!

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25 (Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: €1,20)