Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν, γνωρίζουν όλο και καλύτερα τον κόσμο γύρω τους ενώ το αθώο τους βλέμμα μπορεί να δει παραπέρα από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τα ρούχα και τα αξεσουάρ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ορισμένοι «αντιπερισπασμοί» που ενδεχομένως να τα μπερδέψουν, προκαλώντας τους σύγχυση αναφορικά με τον τρόπο που θα πρέπει να συμπεριφερθούν κατά τις κοινωνικές τους επαφές καθημερινά.

Μην αποφεύγετε το ζήτημα της φυλής

Καλό θα ήταν να μην αποφεύγετε τις συζητήσεις αναφορικά με την φυλή, μιας και το γεγονός ότι δεν επικεντρώνεται σε αυτήν την διαφοροποίηση, δεν σημαίνει ότι δεν το βλέπει. Αποφεύγοντας το εν λόγω ζήτημα και παραμένοντας αυστηροί στους πιο βασικούς κανόνες, μεταδίδεται στο παιδί το μήνυμα μιας λανθασμένης «λογοκρισίας», δείχνοντας του ότι το ζήτημα αυτό είναι νοηματικά και πολιτισμικά περίπλοκο και ότι είναι «κακό» να ασχοληθεί περαιτέρω, γεγονός που δεν απέχει πολύ από την προκατάληψη.

Μην περιμένετε τις ερωτήσεις

Με άλλα σύνθετα ζητήματα, όπως το σεξ, τα ναρκωτικά, τον εκφοβισμό, ενδεχομένως να περιμένουμε την κατάλληλη διδακτική στιγμή ή σημάδια που να υποδηλώνουν ότι τα παιδιά μας είναι έτοιμα να μάθουν περισσότερα. Αυτή όμως η στρατηγική δεν μπορεί να λειτουργήσει με την ανεκτικότητα και το σεβασμό στην διαφορετικότητα. Τα παιδιά γνωρίζουν ότι ζητήματα όπως η φυλή και η εθνικότητα πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή αλλά δεν υπάρχει άμεσος τρόπος για να διδαχθεί. Αντίθετα δώστε τους καθημερινά μικρά «εργαλεία» για να κατανοήσουν την σύνθετη πολιτισμική κοινωνία στην οποία βρίσκονται και ενθαρρύνετέ τα να σας κάνουν ερωτήσεις όταν μπερδεύονται.

Αντιμετωπίστε την προκατάληψη

Ακόμα και αν προσπαθείτε να μάθετε στο παιδί σας να συμπεριφέρεται με σεβασμό και καλοσύνη, είναι πιθανό να παρατηρήσετε την ύπαρξη λιγότερων ή περισσότερων προκαταλήψεων. Αν συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό μην μείνετε σιωπηλοί, καθώς η σιωπή υποδηλώνει την αποδοχή. Αντίθετα, συζητήστε με το παιδί σας σε ήπιους τόνους και προσπαθήστε να ανακαλύψετε την αιτία που μπορεί να είπε ή να έκανε κάτι από προκατάληψη. Αφού βρείτε το στοιχείο που το πυροδότησε, τότε είναι η κατάλληλη ευκαιρία να του εξηγήσετε γιατί αυτή η συμπεριφορά είναι ανεπίτρεπτη.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω;

Η ηλικία των τριών ή ακόμα και των δύο ετών είναι μια καλή χρονική περίοδος για να ξεκινήσετε την συζήτηση γύρω από την διαφορετικότητα. Συζητήστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με το παιδί σας για τον κόσμο και όλους τους διαφορετικούς πολιτισμούς που περιλαμβάνει. Κεντρίστε του το ενδιαφέρον και κάντε το να σκεφθεί πως μπορεί να συνδυάσει στοιχεία από διαφορετικούς πολιτισμούς και να δημιουργήσει κάτι άρτιο. Δοκιμάστε να διαβάσετε μαζί βιβλία με θέμα την ζωή άλλων παιδιών σε διάφορες χώρες, να δοκιμάσετε γεύσεις από ξένες κουζίνες ή ακόμα και να μάθετε μερικές λέξεις από άλλες γλώσσες. Ενώ συζητάτε τονίστε τα θετικά αλλά αναγνωρίστε και τα αρνητικά στοιχεία, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε ειλικρινείς αναφορικά με περιόδους, ιστορικές και τωρινές, όπου άτομα έχουν δεχθεί άσχημες συμπεριφορές λόγω των διαφορών τους.

Οι διαφορές αυτές ενδέχεται να ξεπερνούν θέματα φυλής και εθνικότητας, προσεγγίζοντας θέματα φύλου, ηλικίας ακόμα και εικόνας του σώματος ή του προσώπου. Καθετί διαφορετικό δεν είναι απαραιτήτως και ξένο, αν το δούμε μέσα από το πρίσμα του σεβασμού και της πολυπολιτισμικότητας.