Ίσως λατρεύετε τη δουλειά σας – και, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, χαιρόμαστε πολύ για εσάς – όμως πιθανότατα αυτό το συναίσθημα υποχωρεί όταν αναγκάζεστε να παραμείνετε στο γραφείο πολλή ώρα μετά τη λήξη του ωραρίου σας.

Οι υπερωρίες, ιδιαίτερα όταν αποτελούν τον κανόνα, καταπονούν το νου και το σώμα μας και δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας. Παράλληλα, είναι ικανές να θέσουν σε κίνδυνο τη σχέση μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και κυρίως με τον σύντροφό μας.

Αν νιώθετε ότι η έλλειψη κοινού χρόνου έχει αρχίσει να δημιουργεί ορατά προβλήματα, ίσως έχει έρθει η στιγμή να λάβετε τα μέτρα σας για να κρατήσετε τη σχέση σας ζωντανή.

Πώς θα σώσετε τη σχέση σας από τις υπερωρίες;

Μπορεί να είστε εσείς που κοντεύετε να… μετακομίσετε στο γραφείο ή μπορεί και οι δύο να βιώνετε μια εξίσου πιεστική εργασιακή συνθήκη. Ακόμη, όμως, και αν τα σκληρά σας ωράρια δεν συμπίπτουν καν, με τον έναν να πηγαίνει για δουλειά όταν ο άλλος πέφτει για ύπνο, υπάρχουν λύσεις. Φτάνει να προσπαθήσετε αρκετά.

Ξεχάστε τον αυθορμητισμό

Εντάξει, όχι τελείως, όμως καλό θα ήταν αν μη τι άλλο να μην στηριχτείτε σε αυτόν. Ειδικά στην περίπτωση που δεν συγκατοικείτε με το άλλο σας μισό, είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίζετε εκ των προτέρων τις μέρες που θα περάσετε μαζί. Αλλιώς διατρέχετε τον κίνδυνο να μην συναντιέστε σχεδόν ποτέ.

Σηκωθείτε από τον καναπέ

Το χουχούλιασμα κάτω από τις κουβέρτες μπορεί να μοιάζει ιδανικό μέσα στην παγωνιά του χειμώνα, όμως αυξάνει τις πιθανότητες να αρχίσετε να βαριέστε. Δεν χρειάζεται να το ρίξετε στα εξτρίμ σπορ, ούτε να ξεκινήσετε μαζί ένα καινούργιο χόμπι.

Φροντίστε απλώς να βγαίνετε συχνά για ποτό ή φαγητό. Από τη μία πλευρά, θα έχετε την ευκαιρία να αλλάξετε παραστάσεις και να νιώσετε ανανεωμένοι. Από την άλλη, είναι σημαντικό να μην βλέπετε πάντα ο ένας τον άλλο με παντόφλες και πιτζάμες!

Κλείστε το κινητό

Δεν αρκεί να βρίσκετε χρόνο για τον σύντροφό σας. Πρέπει και να τον αξιοποιείτε ουσιαστικά. Τις ώρες που περνάτε μαζί, κρατήστε την προσοχή σας στραμμένη επάνω του και αφήστε το σκρολάρισμα στο instagram.

Συζητήστε για τη μέρα σας, ρωτήστε τον για τη δική του, ανταλλάξτε απόψεις για κάτι που σας απασχολεί ή για την επικαιρότητα. Ο ποιοτικός χρόνος είναι πιο σημαντικός από τον πολύ χρόνο.

Κόψτε τη γκρίνια

Ναι, είστε κουρασμένη. Ναι, θα θέλατε να τον βλέπετε περισσότερο. Και, ναι, είναι πολύ κρίμα που περνάτε τις μέρες σας κλεισμένη στο γραφείο. Όμως αυτή τη στιγμή είστε όντως μαζί, έτσι δεν είναι;

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει το «εδώ και τώρα» όταν καταφέρνετε επιτέλους να συναντηθείτε, αντί να εστιάζετε μόνο στα αρνητικά. Μπορεί το πρόβλημα να μην είναι ενδογενές προς τη σχέση σας, αν όμως ο χρόνος που περνάτε μαζί ταυτιστεί με τη γκρίνια, σταδιακά θα σας οδηγήσει στην φθορά.

Ξεκαθαρίστε τη θέση σας

Σε περίπτωση που η έλλειψη χρόνου είναι κατά βάση δικό σας πρόβλημα, είναι σημαντικό να μιλήσετε στον σύντροφό σας για το πώς αισθάνεστε σε σχέση με αυτό. Ίσως πρόκειται για μια επιλογή σας, στην προσπάθειά σας να «χτίσετε» την καριέρα σας – επομένως και για κάτι που μάλλον θα σας ακολουθεί για χρόνια.

Ίσως πάλι – όπως συμβαίνει συνήθως – είστε αναγκασμένη να εργάζεστε περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, προκειμένου να κρατήσετε τη δουλειά σας. Ό,τι από τα δύο και αν αποτελεί την αιτία, είναι απαραίτητο εκείνος να το γνωρίζει και να το σέβεται, προκειμένου η σχέση να επιβιώσει.

Κάντε τις σωστές μικρές κινήσεις

Γράψτε του κάτι στον καθρέφτη του μπάνιου. Αφήστε του έτοιμο πρωινό και ένα σημείωμα. Στείλτε του μήνυμα ενώ βρίσκεστε στο γραφείο, απλώς και μόνο για να του πείτε ότι τον σκέφτεστε. Κυρίως, μην λαμβάνετε ποτέ ως δεδομένες τις δικές του όμορφες κινήσεις: Ευχαριστήστε τον όταν έρχεται να σας πάρει από τη δουλειά ή όταν μαγειρεύει κάτι για να το βρείτε έτοιμο επιστρέφοντας στο σπίτι.

Κοιμηθείτε μαζί

Ακόμη και αν τα ωράριά σας δεν συμπίπτουν απόλυτα, το πιθανότερο είναι ότι οι ώρες ύπνου σας μπορούν να ταυτιστούν με λίγες αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Αυτό θα έχει δύο θετικές συνέπειες: Πρώτον, όταν κοιμάστε αγκαλιά – ή ακόμη και πλάτη με πλάτη, πράγμα πολύ πιο βολικό αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς – η σωματική επαφή που απολαμβάνετε αυξάνει το συναισθηματικό «δέσιμο». Και δεύτερον, συνεπάγεται ότι οι ώρες που περνάτε ξύπνιοι θα ταυτίζονται επίσης. Έτσι, θα επικοινωνείτε και περισσότερο.

Κλέψτε χρόνο

Αν ο ένας από τους δυο σας εργάζεται σε πρωινή και ο άλλος σε βραδινή βάρδια, τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ δύσκολα. Δεν θα σας πούμε ψέματα: Θα χρειαστεί να γίνουν εκατέρωθεν ορισμένες θυσίες. Για παράδειγμα, είναι εφικτό να κερδίσετε λίγο περισσότερο χρόνο μαζί αν θυσιάζετε από λίγες ώρες ύπνου ο καθένας.

Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνεται διαρκώς, όμως δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου αν μια φορά την εβδομάδα πηγαίνετε λίγο νυσταγμένη στη δουλειά. Επίσης, προσπαθήστε να είστε φειδωλοί με τις ημέρες άδειας που δικαιούστε, ώστε να μπορέσετε να τις αξιοποιήσετε μαζί.