Δυσκολεύεστε με τη νηστεία; Κι εμείς! Αυτό άλλωστε είναι και το νόημά της. Φέτος, όμως, η πρόκληση της Σαρακοστής έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Τώρα που μένουμε σπίτι, η όρεξή μας γίνεται πιο… απαιτητική και μας καλεί διαρκώς να ενδώσουμε στον πειρασμό των αρτυμένων σνακ. Και φυσικά, όσοι αποχαιρετήσαμε τις ζωικές τροφές, δεν είναι παράλογο να ανησυχούμε για το αν λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη θωράκιση του οργανισμού μας. Ευτυχώς, μπορούμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές που θα μας χαρίσουν όλη την απόλαυση, αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη!

Το κρέας του… πιστού

Ο λόγος, φυσικά, για τα όσπρια κάθε είδους, τα οποία μεταξύ άλλων περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες Β12, αλλά και σίδηρο. Μην περιοριστείτε στα πιάτα της μαμάς. Πειραματιστείτε δημιουργώντας γεύματα με φαντασία – από σαλάτες, μέχρι νηστίσιμα “κεφτεδάκια”.

Πολύτιμοι καρποί

Αγαπούν την καρδιά μας, βοηθούν στην καταπολέμηση του διαβήτη, μειώνουν την κακή και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη, ενώ διαθέτουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο που οι διαιτολόγοι δείχνουν τόσο μεγάλη αδυναμία στους ξηρούς καρπούς. Απλώς φροντίστε να επιλέξετε την ανάλατη και μη επεξεργασμένη εκδοχή τους.

Finger fruit

Ποιος είναι αυτός που δεν κατέφυγε στα φρούτα στο διάστημα της νηστείας; Εκτός από την… αυθεντική μορφή τους, υπάρχει και εκείνη που μας επιτρέπει να τσιμπολογάμε ανέμελα, οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούμε. Τα αποξηραμένα φρούτα, εκτός από νόστιμα και βολικά, αποτελούν καλή πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Απλώς προσέξτε την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη!

Κινηματογραφικό σνακ

Ξέρατε ότι το ποπκορν μπορεί να γίνει μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή; Απλώς αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, και θα έχετε ένα πεντανόστιμο σνακ με 100% ανεπεξέργαστα πλήρη δημητριακά – και μάλιστα με ελάχιστες θερμίδες! Θυμηθείτε όμως να μην το παρακάνετε στο αλάτι.

Σταθείτε στο… πλευρώτους

Χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, βιταμίνη C, φολικό οξύ, νιασίνη και βιταμίνες Β1 και Β2, τα μανιτάρια πλευρώτους αξίζουν σίγουρα μια θέση στο νηστίσιμο ψυγείο σας. Και φυσικά μπορούν να συνδυαστούν με αμέτρητες άλλες τροφές, αλλά και να μαγειρευτούν με αρκετούς τρόπους, ώστε να μην γίνουν ποτέ βαρετά.

Θαλασσινός αέρας

Μπορεί να μην ενδείκνυται να τον απολαύσουμε κυριολεκτικά, μπορούμε όμως να τον φέρουμε στο πιάτο μας. Από το πατροπαράδοτο χταποδάκι, μέχρι τις πιο.. γκουρμέ γαρίδες, τα θαλασσινά αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης και βιταμίνης Β12 που έχουμε στη διάθεσή μας για το διάστημα που απέχουμε από το κρέας.

Με τη δύναμη του… σουσαμιού

Στο πρωινό, στο σνακ, στo dressing για τις σαλάτες μας ή ακόμη και ως πινελιά γεύσης σε κάποιο κυρίως γεύμα, οι λαχταριστές χρήσεις του ταχινιού στην κουζίνα μας δεν έχουν τέλος. Και χαιρόμαστε πολύ για αυτό, αφού η ελληνική υπερτροφή είναι γεμάτη με πολύτιμες πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που μας γεμίζουν με δύναμη και ενέργεια. Παράλληλα, είναι πλούσια σε ωμέγα – 3 και ωμέγα – 6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και το σημαντικότερο για την περίοδο που διανύουμε: αυτό το superfood είναι πηγή σιδήρου, σεληνίου, ψευδαργύρου και χαλκού, που φροντίζουν ώστε το ανοσοποιητικό μας να δουλεύει «ρολόι»!

Επιλέγοντας μια ποιοτική εκδοχή του, όπως είναι το Μακεδονικό Ταχίνι που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, εξασφαλίζουμε πως όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα βρουν τον δρόμο τους για το πιάτο μας, θωρακίζοντας τον οργανισμό και προστατεύοντας την υγεία μας.