Με τα σχολεία όπως και τους παιδικούς σταθμούς να παραμένουν κλειστά, πολλοί είναι οι γονείς που βρίσκονται συνέχεια στο σπίτι μαζί με τα παιδιά. Μπορεί εξαιτίας της πανδημίας, να παραμένουμε σπίτι, προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εστιάζουμε σε όλα όσα δεν μπορούμε να κάνουμε. Αντ’αυτού δείτε αυτές τις ημέρες σαν μια ευκαιρία να βοηθήσετε το παιδί να μάθει μια νέα δεξιότητα, όπως το να διατηρεί τον χώρο του καθαρό ή και να μαγειρεύει, θέτοντας στέρεες βάσεις της μελλοντικής του ανεξαρτησίας.

Καθαρίζουμε τα παράθυρα

Το πλύσιμο των παραθύρων αρέσει στα περισσότερα παιδάκια, μιας και αποτελεί μια εύκολη δουλειά, καθώς αφού ρίξουν το καθαριστικό, κάνουν μικρές κινήσεις για να καθαρίσουν το τζάμι. Επιλέξτε ένα καθαριστικό με μη τοξικά συστατικά, καθώς είναι πιθανό να έρθει σε επαφή με τα χέρια τους. Μην στοχεύετε στην τελειότητα, αφήστε το παιδί να προσπαθήσει και με την πάροδο του χρόνου θα μάθει.

Μαζεύουμε τα παιχνίδια

Το μάζεμα των παιχνιδιών από το πάτωμα αποτελεί ίσως την πρώτη δουλειά που θα πρέπει να μάθει ένα παιδί και μάλιστα, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να βάλει τα παιχνίδια στην θέση τους, ήδη από την ηλικία των δύο. Δοκιμάστε να επαναλαμβάνετε την διαδικασία στο τέλος της ημέρας, πριν το μπάνιο του, καθώς έτσι με την πάροδο του χρόνου θα συνειδητοποιήσει τι πρέπει να κάνει για να διατηρεί τον χώρο του τακτοποιημένο.

Βουρτσίζουμε τα δόντια

Δεν είναι πολλά τα παιδιά που τους αρέσει να βουρτσίζουν τα δόντια τους, ωστόσο αν μεταθέσετε την ευθύνη σε εκείνα για το πλύσιμο των δοντιών τους, θα τους αρέσει πολύ περισσότερο. Βοηθήστε το μικρό σας να μάθει να βουρτσίζει σωστά τα δόντια του, δείχνοντας του ποιες ακριβώς κινήσεις πρέπει να κάνει, με πόση δύναμη και εξηγώντας του γιατί.

Φτιάχνουμε το κρεβάτι

Βοηθήστε το μικρό σας να μάθει να στρώνει το κρεβάτι του, μόλις ξυπνήσει, καθώς έτσι θα ξεκινάει την κάθε του ημέρα με μια μικρή επιτυχία. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά αν το παιδί, όπως και ένας ενήλικας, είναι αρκετά πειθαρχημένο ώστε να φτιάχνει το κρεβάτι του κάθε πρωί , τότε θα μπορεί να συγκεντρώνεται ευκολότερα στους στόχους του και να μην παρεκκλίνει από αυτούς.